Έντονα εξέφρασε τη διαφωνία της η Εκκλησία της Ρωσίας για την αιφνιδιαστική απόφαση του Πατριαρχείου να τοποθετήσει Έξαρχους στην Ουκρανία με σκοπό τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

΄΄Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας εκφράζει την διαμαρτυρία της ως προς την δημοσιευμένη απόφαση που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βάσει της οποίας διορίζονται δύο Ιεράρχες ως Έξαρχοι της Κωνσταντινούπολης στο Κίεβο.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι Πατριάρχης Κύριλλος και Κιέβου Ονούφριος και παραβιάζει τους κανόνες της Εκκλησίας που απαγορεύουν σε Επισκόπους μιας Εκκλησίας να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της άλλης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μέχρι τώρα αναγνώριζε τον Μητροπολίτη Ονούφριο ως κανονικό ηγέτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Για να βασίσει την απόφασή του αυτή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προβεί σε λανθασμένες ερμηνείες και θεωρεί πως κατέχει δυνάμεις που δεν έχει και ούτε είχε ποτέ.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως η ευθύνη βαραίνει κατ αποκλειστικότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για τα μελλοντικά γεγονότα και πως η απάντηση από Πατριαρχείο Μόσχας θα έρθει σύντομα.΄΄

 

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.