Ιδιαίτερη μνεία στην έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για ειρήνη στην Ουκρανία κάνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή την εισβολή που μαίνεται για 9η ημέρα στην χώρα.

Αναλυτικά:
Αρ. Πρωτ. 34/2022

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Ιεράρχες, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Ενοριακών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της “Ηγεσίας 100”, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πάντες δὲ ὑμεῖς ἀδελφοί ἐστε. (κατά Ματθαῖον 23:8)

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,

Πονάμε βαθιά και θλιβόμαστε ιδιαίτερα από τη φρίκη που προκάλεσε στην ψυχή μας η εισβολή στην Ουκρανία. Δεν χρησιμοποιώ σκοπίμως τη λέξη “Ρωσία”, διότι πολλές χιλιάδες Ρώσων διαμαρτύρονται γι’ αυτή την απρόκλητη και παράλογη επίθεση, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής και της ελευθερίας. Η συγκεκριμένη επίθεση βαραίνει αποκλειστικά τους ώμους του Βλαδίμηρου Πούτιν, του οποίου η ιδιοτελής πολιτική ατζέντα θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας ανείπωτης τραγωδίας ανθρώπινου πόνου: στοχοποίηση άμαχου πληθυσμού, δολοφονίες, τρόμος και απώλειες ζωών αθώων ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών. Γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι υπήρξαν παιδιά που ανδρώθηκαν, τρεφόμενα από το ίδιο στήθος. Είναι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ. Πως είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μία τέτοια αδελφοκτονία στον Ιερό Τόπο της Ρωσίας του Κιέβου; Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αναρωτιόμαστε περί του πρακτέου. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν κατηγορηματικός:

“νά τερματισθῆ τώρα ὁ πόλεμος! Νά σταματήσῃ ἄμεσα κάθε πράξις βίας, κάθε τι πού σκορπάει τόν πόνο καί τόν θάνατο. Νά ἐπικρατήσῃ ἡ λογική, ἡ ἀγάπη πρός τόν συνάνθρωπο, ἡ καταλλαγή καί ἡ ἀλληλεγγύη, τό φῶς τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ, τό δῶρο τῆς ζωῆς”

(27 Φεβρουαρίου 2022).

Με το πνεύμα αυτό του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας, που εκφράζει όλους μας, προτρέπουμε τους πιστούς να προσευχηθούν και να στηρίξουν έμπρακτα όλο τον ουκρανικό λαό: και εκείνους που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και εκείνους που ανήκουν στην εν Ουκρανία δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και τους Ελληνοκαθολικούς και αυτούς που ανήκουν στις Εβραϊκές Κοινότητες και όλους ανεξαιρέτως όσοι βρίσκονται κάτω από τις φρικαλέες συνθήκες του πολέμου.

Καλούμαστε όχι μόνο να συγχωρούμε, αλλά και να αγαπάμε τους εχθρούς μας (Ματθ. 5, 44). Ας προχωρήσουμε, όμως, και ένα βήμα παραπάνω. Ας μην βλέπουμε τον εχθρό στα πρόσωπα των αδελφών μας. Η αγάπη του Χριστού είναι σε θέση να μεταμορφώσει την ύπαρξή μας και να μας μεταβάλλει σε μία οικογένεια που θα μπορεί να αντιστέκεται στο κακό και να θεραπεύει τις πληγές που δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή την Εκκλησία μας. Ας προσευχηθούμε, αγαπητοί μου, στον Κύριό μας για την ειρήνη.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.