Σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. 204/99/16-01-2021 Εγκύλιο της Ιεράς Συνόδου και την υπ. αριθμ Δ1α/Γ.Π. Οικ.: 3060/15-1-2021 Κοινή Ὑπουργική Ἀπόφαση (Φ.Ε.Κ. Β΄ 89/16-1-2021) της Πολιτείας.

Την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και την Κ.Υ.Α μπορείτε να το διαβάσετε και να την εκτυπώσετε από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας www.impk.gr
Οι ακολουθίες από 18 έως 25 Ιανουαρίου 2021 τελούνται κανονικά με παρουσία πιστών με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα πενήντα άτομα (50).
Οι Ιεροί Ναοί είναι ανοικτοί για προσωπικό προσκύνημα και κατ ΄ιδίαν προσευχή των πιστών μετά το πέρας των ακολουθιών τηρουμένων αυστηρώς όλων των προστατευτικών μέτρων (μάσκα, αντισηπτικά, αποστάσεις κλπ).
Για να εισέλθει κάποιος στον Ιερό Ναό φέρει υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα, χρησιμοποιεί αντισηπτικό στην είσοδο του Ναού και κρατάει αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των υπολοίπων πιστών. Πιστοί που δεν επιθυμούν να φορούν προστατευτική μάσκα δε επιτρέπεται να εισέρχονται.
Στα ψαλτήρια δεν επιτρέπονται οι χορωδίες. Ένας Ιεροψάλτης σε κάθε αναλόγιο (αριστερά και δεξιά).
Τα καθίσματα των Ναών πρέπει να προσαρμοσθούν στα τετραγωνικά του. Τα επιπλέον καθίσματα καλόν είναι να αποσυρθούν από το Ναό. Εάν δεν είναι τούτο δυνατόν να μπουν κορδέλες.
Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν όρθιοι διάσπαρτοι την ώρα των Ακολουθιών. Όσοι εισέλθουν πρέπει να βρίσκονται μπροστά σε κάθισμα.
Από τον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να εισέλθουν στον Ιερό Ναό την ώρα της Ακολουθίας εξαιρούνται οι Ιερείς, οι Ιεροψάλτες, οι Νεωκόροι και οι Επίτροποι.
Όταν ο επιτρεπόμενος αριθμός εισερχομένων συμπληρωθεί κλείνει η πόρτα του Ναού και κανείς πλέον δεν εισέρχεται.
Οι Επίτροποι, Νεωκόροι και οι Ιερόπαιδες φέρουν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα και γάντια.
Όσοι διακονούν μέσα στο Ιερό φέρουν επίσης υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα και γάντια.
Οι Ιερείς και οι Ιεροψάλτες μόνο κατά την διάρκεια των Ακολουθιών δεν φέρουν προστατευτική μάσκα.
Προτείνουμε η Θεία Κοινωνία των πιστών να γίνεται “κατ΄ οικονομίαν” στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και όχι στο “Μετά φόβου…”. Έτσι θα αποφεύγεται η διπλή μετακίνηση των πιστών και για να κοινωνήσουν και για να πάρουν αντίδωρο. Να τους κοινωνείτε στο τέλος και αντίδωρο να παίρνουν μόνοι τους από την έξοδο.
Οι Καμπάνες χτυπούν κανονικά.
Τα εξωτερικά μεγάφωνα επιτρέπονται.
Δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται οι πιστοί στις αυλές των Ναών.
Οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται λιτά και σύντομα. Δεν επιτρέπονται “Δύναμις”, “Tεριρέμ” και αργά μουσικά μαθήματα που καθυστερούν.
Ο Ιερός Ναός αερίζεται μετά από κάθε ακολουθία με φυσικό εξαερισμό. Ανοικτά παράθυρα και πόρτες για μισή ώρα τουλάχιστον.
Απολυμαίνονται συχνά και σχολαστικά τα σημεία και οι επιφάνειες όπου υπάρχει συχνή επαφή των πιστών.
Κατά την διανομή του αντιδώρου να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πιστών.
Όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, ανοσοκατεσταλμένοι, καρδιοπαθείς, με αναπνευστικά προβλήματα κλπ) μένουν στις οικίες τους και δεν προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς. Επίσης όσοι βρίσκονται σε καραντίνα.
Όσοι εκ των πιστών παρουσιάσουν συμπτώματα κατά την ώρα των ακολουθιών (π.χ. βήχα, πυρετό, αδιαθε΄σια) αποχωρούν απευθείας.
Τους ασθενείς, κατάκοιτους, ανάπηρους και έχοντες ανάγκη διακονούμε στις οικίες τους όπως πάντοτε επιτάσσει η ποιμαντική μας ευθύνη.
Κηδείες τελούνται από τον Ιερέα, τον Ιεροψάλτη, την οικογένεια του εκλιπόντος, τους υπαλλήλους του Γραφείου Τελετών και συγγενείς Α΄ Βαθμού με μάσκα και αποστάσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά του Ναού (1 άτομο ανά 25τμ).
Μνημόσυνα τελούνται το Σάββατο το πρωί και Τρισάγια το Σάββατο το απόγευμα στον Εσπερινό για να υπάρχει χώρος για εκκλησιαζομένους την Κυριακή.
Γάμοι και Βαπτίσεις επιτρέπονται με την παρουσία μόνο των στενών συγγενών. Οι γονείς και τα αδέρφια των Νεονύμφων και του Κουμπάρου με μάσκα και αποστάσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά του Ναού (1 άτομο ανά 25τμ).
Αγρυπνίες δεν τελούνται.
Συλλείτουργα δεν επιτρέπονται.
Κατηχητικά και κατηχητικές Συνάξεις παντός είδους δεν γίνονται.
Στην είσοδο του Ναού υπάρχουν δύο σταθμοί αντισηπτικών.
Τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής.
Αποφεύγουμε τον συνωστισμό.
Χρήση αντισηπτικού κατά την είσοδό στον Ιερό Ναό (υποχρεωτικά).
Ενημερώστε τους ενορίτες σας για το πρόγραμμά που θα εφαρμόσετε.
Οι Αρτοκλασίες τελούνται πάντοτε στον Εσπερινό.
Όσοι εκ των Ιερέων δεν συμμορφώνονται με τις παραπάνω οδηγίες θα τους αφαιρείται η άδεια να λειτουργούν.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ενδεικτικός Πίνακας

τ.μ. Ναού Πιστοί τ.μ. Ναού Πιστοί τ.μ. Ναού Πιστοί
25 1 350 14 700 28
50 2 400 16 750 30
100 4 450 18 800 32
150 6 500 20 850 34
200 8 550 22 900 36
250 10 600 24 1000 40
300 12 650 26 1250 50

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.