Ωδή στη μνήμη του θεολόγου Ευάγγελου Γ. Διαμάντη. Του π. Ηλία Μάκου. Συνέγραψε, ο επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Αθ. Παλούκας, ένα τεύχος-ωδή της καρδιάς του, αφιερωμένο στον εκλιπόντα λόγιο θεολόγο Ευάγγελο Διαμάντη (1935-2023), ο οποίος τόσα πολλά απέδωσε στο χώρο της εκπαίδευσης και των θεολογικών γραμμάτων.

Υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα, την οποία σκιαγραφεί με ακρίβεια ο κ. Παλούκας, μεταφέροντας και βιώματα από την αναστροφή τους, αλλά και τις σημαντικότερες δράσεις στη ζωή του, που συνιστούν μια ουσιαστική προσφορά.

Ο αείμνηστος Ευάγγελος Διαμάντης υπήρξε στρατευμένος στην Αλήθεια του Ευαγγελίου. Από κει η έφεσή του, από από εκεί η δύναμή του να ταχύνει τον αγώνα τον καλό, χωρίς ποτέ να ξεριζώνεται η αγάπη του.

Εργάστηκε ιεραποστολικά και σαν μονάδα και ενταγμένος στο σύνολο, συνεπής μέχρι τέλους στην Ορθόδοξη γραμμή, έχοντας δυναμική οντότητα.

Και πολύ καλά έκανε και έγραψε γι’ αυτόν ο κ. Παλούκας, και μάλιστα με τρόπο συστηματικό και ολοκληρωμένο, χωρίς υπερβολές και συναισθηματισμούς, αλλά με προσέγγιση ψύχραιμη και δίκαιη, αναδεικνύοντας πτυχές της δημιουργικότητάς του.

Δεν έραψε το στόμα του, αλλά μίλησε γι’ αυτόν, και τον παρουσίασε, όπως ήταν, με τον κοχλαστό δυναμισμό του.

Και τον εμφανίζει, με βάση τα επί γης έργα του, να…ντύνεται στην ελπίδα μιας νεκρανάστασης γλυκιάς σ’ αλλοτινή πατρίδα…

Υπήρχε μέσα του η αγνότητα του πόθου της σωτηρίας, η παρουσία Εκείνου. Και η γενική επιγραφή, κάτω από την οποία θα μπορούσαμε να περικλείσουμε τη ζωή του είναι εκείνη της καμωμένης ύπαρξής του

Ο Ορθόδοξος αγωνιστής και διδάσκαλος Ευάγγελος Διαμάντης αναγνωρίστηκε σώφρων και γνήσιος πιστός εδώ στη γη, θα αναγνωριστεί και στον ουρανό από τον δίκαιο Κριτή.

Βιβλίο για τον λόγιο θεολόγο Ευάγγελο Διαμάντη

Βιβλίο αφιερωμένο στον εκλιπόντα λόγιο θεολόγο Ευάγγελο Διαμάντη

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.