Στις 28 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο της Ημέρας του Ουκρανικού Κράτους και εξ αφορμής της επετείου των 1035 ετών της Βαπτίσεως των Ρως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για τη μετάθεση του εθνικού εορτασμού των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο.

Η κρατική αργία 7 Ιανουαρίου (Χριστούγεννα με το παλαιό) πλέον καταργήθηκε νομοθετικά.

Έτσι, η πλειονότητα των θρησκευομένων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπου εορτάζουν τα Χριστούγεννα με το παλαιό, θα στερηθεί την αργία αλλά και τη δυνατότητα να εκκλησιάζεται στις ακολουθίες των Χριστουγέννων.

Με το νέο ημερολόγιο θα εορτάζονται από εδώ και στο εξής σειρά ορθοδόξων εορτών, που εορτάζονται στο επίπεδο του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και η ιδιαιτέρως τιμωμένη στην Ουκρανία εορτής της Αγίας Σκέπης.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε με την υποστήριξη του κυβερνόντος κόμματος και του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας εξαιτίας της αποδοχής του νέου ημερολογίου από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποδεικνύουν απευθείας ότι «ο σκοπός είναι η απόρριψη της ρωσικής κληρονομιάς και επιβολής του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου» (ΕΔΩ)

Να αναφερθεί ότι η ίδια σκέψη αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Συνοδικού Ενημερωτικού-Μορφωτικού Τμήματος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτης Νέζιν και Πριλούκι Κλήμης υπενθύμισε ότι η 25η Δεκεμβρίου εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί επίσημη αργία στην Ουκρανία (λόγω εορτασμού της εορτής κατ’ αυτή την ημερομηνία από τους ουνίτες), αλλά «κάθε χρόνο τίποτε στους δρόμους των πόλεων δεν θυμίζει την εορτή».

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, «είναι απολύτως εγγυημένο ότι τα μελλοντικά Χριστούγεννα η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών θα τα εορτάσουν όπως το έπραξαν και παλαιότερα», δηλαδή με το παλαιό.

Επίσης ο Μητροπολίτης Κλήμης άσκησε κριτική στο πολιτικό υπόβαθρο του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σχετικά με τα κίνητρα, που οδήγησαν στην κατάργηση της αργίας της 7ης Ιανουαρίου ως απομάκρυνση από τη ρωσική παράδοση, οι ιδεολόγοι δεν διέθεταν αξιόπιστες πληροφορίες, αλλά και εάν διέθεταν ήταν ελλιπείς. Η ημερομηνία του εορτασμού στις 7 Ιανουαρίου δεν συνέπεσε με τη ρωσική παράδοση, αλλά με την ημερολογιακή παράδοση της Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ευρίσκονται τα κορυφαία ιερά προσκυνήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εκεί όλες οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας τελούνται μέχρι σήμερα με το παλαιό. Στην Ορθοδοξία η παράδοση του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου προέρχεται από την Τουρκία. Δυσκολεύομαι να απαντήσω, γιατί οι βουλευτές αποφάσισαν ότι για τον Ουκρανικό λαό, παραδόσεις από την Τουρκία είναι εγγύτερες από εκείνες της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ”.

Δριμύτατη κριτική στην αποδοχή του νέου ημερολογίου άσκησε και η λεγόμενη «Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου» με τον «Πατριάρχη» Φιλάρετο, που συνήλθε στις 27 Ιουλίου:

«Η εσπευσμένη απόφαση των συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για την αποδοχή του νέου Ιουλιανού ημερολογίου στις σημερινές δυσχερείς συνθήκες διχασμού της Ουκρανικής Ορθοδοξίας θέτει υπό κίνδυνο την ενοποίηση όλων των ορθοδόξων δικαιοδοσιών στη μια Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», διότι δεν λαμβάνει υπόψη την επιθυμία των ορθοδόξων κοινοτήτων της Ουκρανίας και υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από το μη εκκλησιαστικό στοιχείο της κοινωνίας.

Το “Πατριαρχείο Κιέβου” υπενθυμίζει ότι “η μετάβαση στο Ιουλιανό ημερολόγιο απειλεί τη διαφύλαξη των ουκρανικών λατρευτικών και εκκλησιαστικών παραδόσεων. Η χρήση του Ιουλιανού ή του παλαιού ημερολογίου, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή σε όλες τις ορθόδοξες κοινότητες της Ουκρανίας, δεν είναι ρωσική παράδοση, όπως επισημαίνει η Ιερά Σύνοδος Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις αποφάσεις της, άλλωστε εφαρμόζεται και σε άλλες κατά τόπους Εκκλησίες, όπως: Ιεροσολύμων, Γεωργίας, Σερβίας, Πολωνίας, Σκόπια καθώς και σε όλες τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Επιπλέον, το Ιουλιανό ημερολόγιο διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην ουκρανική ιστορία ως σημείο της αυτοταυτοποίησης του ουκρανικού λαού στον αγώνα κατά των αποπειρών βίαιου εκλατινισμού”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις παραμονές της Ημέρας του Ουκρανικού Κράτους ο Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε νέες κινήσεις για την απόκτηση της «πνευματικής ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας: (Δείτε το σχετικό βίντεο).

Τέλος, κατά το διήμερο 27-28 Ιουλίου οι Αρχές δύο φορές ενέταξαν στην ημερήσια διάταξη της Βερχόβναγια Ράντα (Άνω Βουλή) της Ουκρανίας τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την έμπρακτη απαγόρευση των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά στις 28 Ιουλίου το νομοσχέδιο αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη εξαιτίας της ελλείψεως ψήφων από τον κυβερνόν κόμμα για να καταψηφισθεί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.