Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε τις ακολουθίες του Μεγάλου Αποδείπνου και της Παρακλήσεως προς την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Πατρών του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέλυσε το στίχο “Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι”. Πρώτον, “Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν”. Τον Κύριο τον ακολουθούμε χωρίς καταπίεση αξιοποιώντας την ελεύθερη βούληση.

Ο Κύριος έδωσε το αίμα του για τη σωτηρία μας, παρ’ όλα αυτά δεν μας δεσμεύει και δεν μας υποχρεώνει να τον ακολουθήσουμε. Δεύτερον, “ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν”, τι σημαίνει; Αδιαφορία για τον εαυτό μας και για τους άλλους; Όχι. Σημαίνει άρνηση και υπερνίκηση του εγωισμού μας, εγκατάλειψη του παλαιού ανθρώπου και των παθών μας που είναι ριζωμένα μέσα μας. Αυτή η αλλαγή φαίνεται δύσκολη, διότι η αμαρτία είναι δεύτερη φύση. Μόνο με τη βοήθεια του Κυρίου μπορούμε να απαλλαγούμε από την αμαρτία. Τρίτον, “καί ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι”. Για να είμεθα γνήσιοι μαθητές του Κυρίου πρέπει να σηκώσουμε το σταυρό μας. Σταυρός είναι οι δυσκολίες της ζωής, οι αδυναμίες μας, οι ειρωνείες για την πίστη μας, οι ασθένειες και τα οικογενειακά δράματα. Αδελφοί μου να αγαπήσουμε το σταυρό του Κυρίου και το δικό μας σταυρό, όπως τον αγάπησαν οι Άγιοι, που έφτασαν στην εν Χριστώ σωτηρία. Τέλος, μετέφερε τις πατρικές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για ενίσχυση στον αγώνα μας τον πνευματικό και για έτη ευλογημένα και σωτήρια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.