ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ: Σήμερα όλοι οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί παραδέχονται ότι η συνδρομή των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών είναι καθοριστική και ότι η παρουσία τους μέσα στην οικογένεια είναι πολύτιμη.

Μία παροιμία λέγει: «πούλησε το σακάκι σου κι αν δεν έχεις αγόρασε παππού».

Στη χριστιανική ανατροφή των παιδιών οι παππούδες και οι γιαγιάδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά που ανατρέφονται με παππούδες παίρνουν συνήθως σωστή διαπαιδαγώγηση καθώς η μεγάλη τους εμπειρία από τη ζωή τους κάνει να μεταδώσουν στα εγγόνια τους αξίες που οι γονείς των παιδιών δεν έχουν ακόμα ενστερνιστεί.

Τα παιδιά που ανατρέφονται κοντά στους παππούδες έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα του παππού και της γιαγιάς θα μεγαλώσουν με μία σταθερή συναισθηματική βάση, επειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και στο χαρακτήρα τους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες ανατρέφουν τα εγγόνια τους, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, μετά τους γονείς, λόγω του ισχυρού συναισθηματικού δεσμού που υπάρχει. «Τα παιδιά του παιδιού μου είναι δυό φορές παιδιά μου» λέγει η πείρα των ανθρώπων.

Ορισμένες φορές οι παππούδες, όχι από κακή πρόθεση, κάνουν λάθη στην ανατροφή των εγγονών τους.

Οι παιδαγωγοί συμβουλεύουν:

Δεν πρέπει οι παππούδες να κάνουν κάτι χωρίς να πάρουν τη γνώμη των γονέων.
Πρέπει γονείς και παππούδες να έχουν την ίδια εκπαιδευτική γραμμή και να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο κάποιο σφάλμα των παιδιών.
Όταν οι γονείς έβαλαν κανόνες για τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους, οι παππούδες θα πρέπει να τους σέβονται, ακόμα κι όταν λείπουν οι γονείς. Αν δε γίνεται αυτό, τα παιδιά θα βλέπουν μία ασυνέπεια στη συμπεριφορά των μεγαλυτέρων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να συμπεριφέρονται όπως τα συμβουλεύουν.

Οι παππούδες πρέπει πάντα να σέβονται τις απόψεις των γονέων, έστω κι αν διαφωνούν και να μην προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στις αποφάσεις τους.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η γνώμη των παππούδων είναι έγκυρη, μόνον όταν είναι υποστηρικτική και συμβουλευτική.
Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να ανατρέφουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να είναι σεβαστές.
Για τη χριστιανική ανατροφή των παιδιών ο παππούς και η γιαγιά είναι πολύτιμοι βοηθοί, μάλιστα όταν ερ γάζονται και οι δύο γονείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που γράφει το βιβλίο των Παροιμιών: «Τα παιδιά των παιδιών είναι το στέμμα των πρεσβυτέρων και οι γονείς είναι η δόξα των παιδιών τους». Παρ. 17: 6.

Οι παππούδες ομολογουμένως συμβάλλουν πολύ στη χριστιανική ανατροφή των εγγονών τους, έστω κι αν είναι ολιγογράμματοι. Μπορεί να μην έχουν παιδαγωγικές και ψυχολογικές γνώσεις όμως έχουν, εκτός από την πολύτιμη πείρα τους, ευσέβεια, ευλάβεια, χριστιανικό φρόνημα και προπάντων χριστιανική ζωή που τους κάνει δοχεία και φορείς του Αγίου Πνεύματος προσόντα, που δε μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε κοσμική γνώση.

Αυτοί θα διηγηθούν στα εγγονάκια τους ιστορiες από την Αγία Γραφή. Θα τα προτρέψουν να επαναλάβουν τη διήγηση για να ενδυναμώσουν τη μνήμη τους και να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Θα τα μάθουν να κάνουν σωστά το Σταυρό τους, να προσευχονται, να ψάλλουν ύμνους της εκκλησίας και να τραγουδούν χριστιανικά τραγούδια. Θα τα προτρέψουν να τους βοηθήσουν να ανάψουν το καντηλάκι, να ασπασθούν τις εικόνες, να κάνουν μετάνοιες, τις εορτές, που οι γονείς εργάζονται, θα τα πάνε στην εκκλησία όχι μόνο για να εκκλησιασθούν, αλλά και για να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Πολλά έχουν να προσφέρουν στη χριστιανική ανατροφή των εγγονών τους.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το έργο του παππού και της γιαγιάς δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Πρέπει ανάμεσα στην ανιδιοτελή αγάπη για τα εγγόνια τους και τα παιδιά τους, να βρούν ισορροπίες και να μην υπερβαίνουν τα όρια που έθεσαν οι γονείς.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το έργο του παππού και της γιαγιάς δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Πρέπει ανάμεσα στην ανιδιοτελή αγάπη για τα εγγόνια τους και τα παιδιά τους, να βρούν ισορροπίες και να μην υπερβαίνουν τα όρια που έθεσαν οι γονείς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.