ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε συγγνώμη για τους λάθος χειρισμούς στα θέματα της Αρχιεπισκοπής και Ομογένειας Αμερικής, τα οποία ανέκυψαν από τις αποφάσεις της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2020, αναφορικά με την κατάργηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την επιβολή αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στη διάρκεια της πρόσφατης διήμερης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι, στις 29 και 30 Μαϊου 2023, κατά την ανάγνωση των πρακτικών της συνάντησης μελών ιεραρχών της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Πατριάρχη για την αναθεώρηση του Καταστατικού.

Διευκρινίζεται ότι η συγγνώμη του Πατριάρχη εκφράσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στις 5 Απριλίου 2023 στο Φανάρι με ιεράρχες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όταν ρωτήθηκε γιατί και για ποίους λόγους προέβη σ’ αυτές τις αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου του 2020 κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου στη Μονή του Βαλουκλή άνευ λόγου και αιτίας εν αγνοία και κατ’ ακολουθία χωρίς καμία εκ των προτέρων συνεννόηση με την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται από το Αρθρο 25 του Καταστατικού, ο Πατριάρχης προέβη στην αναστολή του Καταστατικού, στην αποπομπή του Ευαγγέλου και την αργία του Μεθοδίου.

Ο Ελπιδοφόρος ομολόγησε στην πρόσφατη Σύνοδο της 30ής Μαΐου ότι ενήργησε από μόνος του και εισηγήθηκε στον Πατριάρχη να προβεί στις παραπάνω ενέργειες.

Από την πρόσφατη Σύνοδο της 30ής Μαΐου προέκυψε, ανάμεσα στα άλλα, για άλλη μία φορά ότι ο Πατριάρχης έχει βάλει «φρένο» στον Ελπιδοφόρο, καθώς έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις του, όπως η τριπλή μνημόνευση στις Ακολουθίες, δηλαδή, του ονόματος του Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου και του τοπικού Μητροπολίτη, η κατάργηση των Μητροπόλεων, ενώ όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν δεν θα λειτουργεί, δεν θα αποφασίζει και δεν θα προτείνει μόνος του αλλά πάντοτε με τη Συνοδική διαγνώμη της Επαρχιακής Συνόδου.

Το σχέδιο του Ελπιδοφόρου ήταν η ολοκληρωτική κατάργηση των Μητροπόλεων και ονομασία τους σε «Περιφέρειες» (Districts), καθώς επίσης και η υποβάθμιση των Μητροπολιτών και η εκλογή τους ξανά σε Μητροπολίτες πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων της Μικράς Ασίας όπως λόγου χάρη Ανέων, Απαμείας κ.λπ. τους οποίους ο ίδιος θα διόριζε ως «Περιφερειάρχες» ή «Επόπτες» και θα είχαν την αναφορά τους σ’ αυτόν ο οποίος θα καθίστατο ο μόνος κυρίαρχος απάσης της Αμερικής.

Επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης είναι προσωποπαγής και την είχε ιδρύσει ο Ιάκωβος για τον Σίλα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη ιδρύθηκε κανονικά με Τόμο υπογεγραμμένο από τον Πατριάρχη και τα μέλη της Συνόδου και πως μετά από την εκδημία του Σίλα το Πατριαρχείο εξέλεξε τον Επίσκοπο Γεώργιο (Παπαϊωάννου) και στη συνέχεια τον Ευάγγελο ως τον πρώτο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης.

Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσπάθησε να ενημερώσει τη Σύνοδο για την πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Ντιτρόιτ, ο Πατριάρχης τον σταμάτησε και του είπε «να μας στείλεις έκθεση».

Οπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 26 Μαΐου 2023, «ένταση δημιουργήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε επί διήμερο στο ξενοδοχείο «Westin» του Ντιτρόιτ με αφορμή το Καταστατικό το οποίο έφερε και πάλι προς συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρά τις αντίθετες συστάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ αντέδρασε λέγοντας πως είναι το θέμα «εκτός συζήτησης» -out of order- και τόνισε ότι «ο Πατριάρχης κατά τη συνάντησή μας στο Φανάρι μας είπε πως δεν πρέπει δημοσίως να συζητήσουμε το θέμα του Καταστατικού μέχρι να καθίσουμε και να ασχοληθούμε ως Σύνοδος. Κι αφού έχουμε μία κοινή γνώμη για το πού θέλουμε να πάει το Καταστατικό τότε να ζητήσουμε και τη γνώμη των λαϊκών».

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ επέμενε ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Πατριάρχη».

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ είπε δημόσια πως «εγώ δεν θα συμμετάσχω σε μία τέτοια συζήτηση» και στη συνέχεια δεν μίλησε διόλου παρά απλώς παρατηρούσε τα λεγόμενα και γενόμενα.

Ο Πατριάρχης πριν από τη συνεδρίαση της Συνόδου της Τρίτης 30 Μαΐου είχε καλέσει τον Ελπιδοφόρο στο γραφείο του κατ’ ιδίαν και αναφέρθηκε στα συμβαίνοντα στην Αρχιεπισκοπή, συμπεριλαμβανομένης και της Σχολής με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις του προέδρου Καντώνη, των κοσμητόρων Παρσένιου και Πατίτσα και άλλων, ενώ έκτοτε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ελπιδοφόρος ήταν κατηφής και συνοφρυωμένος.

Ο κ. Ελπιδοφόρος είπε στη Σύνοδο ότι πρέπει να ανακόψει την ανεξαρτητοποίηση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εξυπονοώντας τους Μητροπολίτες, ενώ όταν ρωτήθηκε από ποιους κινδυνεύει η Αρχιεπισκοπή, δεν απάντησε, παρά μόνο είπε ότι «σήμερα είναι η Αρχιεπισκοπή περισσότερο Πατριαρχική από χτες», δηλαδή πριν την έλευσή του σ’ αυτή.

Ελέχθη ακόμα εν Συνόδω από ιεράρχες, ότι οι αποφάσεις της Συνόδου του Οκτωβρίου του 2020 είχαν και θύματα κάνοντας αναφορά στον Ευάγγελο και τον Μεθόδιο, ενώ ο Ευάγγελος άρχισε να κλαίει συγκινηθείς πολύ, καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων.

Η συνεδρίαση διακόπηκε σ’ αυτό το σημείο για το μεσημεριανό γεύμα, λέγοντας ο Πατριάρχης ότι θα συνεχίσουμε μετά.

Μετά το γεύμα έγινε η ανάγνωση των Εκθέσεων της μεικτής Επιτροπής για το Καταστατικό κατά την οποία αποκαλύφθηκε ότι ο Ελπιδοφόρος είχε εξακοντίσει τρεις φορές την κατηγορία ότι ο Ευάγγελος επί δέκα οκτώ χρόνια είχε απαγορεύσει στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο να επισκεφθεί τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης.

Ο Ευάγγελος εξεμάνη, λέγοντας ότι πρόκειται για ασύστολο ψεύδος, υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα και φωτογραφίες περί του αντιθέτου, προσθέτοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζει και βασιλεύει και μπορεί να ερωτηθεί».

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος ζήτησε την άδεια από τον Πατριάρχη και απευθύνθηκε ευθέως στον Ελπιδοφόρο, λέγοντάς του και τα εξής, αφήνοντας τους πάντες εμβρόντητους: «Εχω διαπιστώσει αυτά τα τρία χρόνια ότι πραγματικά με αγαπάς κι ότι σου λείπω γι’ αυτό έχεις κάνει τρεις φορές αναφορά στο όνομά μου. Για ένα πράγμα σε κακίζω διότι γι’ αυτό που με κατηγορείς για την απαγόρευση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στη Νέα Ιερσέη ούτε καν ήσουν στην Αμερική οπότε στηρίχθηκες σε ένα άτομο – είπε το όνομά της, είναι μέλος της Εθνικής Φιλοπτώχου- και το έχεις κάνει κι εσύ κι αυτή καραμέλα, ότι είχα απαγορεύσει στον Δημήτριο να έλθει στη Νέα Ιερσέη».

Η επόμενη Σύνοδος θα συνέλθει τον Ιούνιο.

ekirikas

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.