Την 12η Οκτωβρίου του 1965 το ιερό λείψανο του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου μετεκομίσθη από τη Βενετία στα Ιεροσόλυμα και την Ιερά Λαύρα του Οσίου Σάββα. Την Τρίτη 13η/26η Οκτωβρίου 2021 εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο η εορτή της επανακομιδής του λειψάνου του οσίου Σάββα του ηγιασμένου στην Ιερά Λαύρα, της οποίας ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής.

Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρονται τα εξής: «το γεγονός τούτο της επανακομιδής συνέβη, ως οι γηραιότεροι των Αγιοταφιτών ενθυμούμεθα, την 13ην/26ην Οκτωβρίου του έτους 1965, τη αιτήσει του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μετά την επίσκεψιν του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου και του Πάπα Παύλου του 6ου εις την Αγίαν Γην, την άρσιν των αναθεμάτων και την έναρξιν του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εις ένδειξιν καλής θελήσεως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το Άγιον Λείψανον, το οποίον οι Σταυροφόροι είχον μεταφέρει εις Βενετίαν. Έκτοτε το τίμιον λείψανον παραμένει εις την αρμόζουσαν αυτώ θέσιν και λάρνακα ως άφθορον κειμήλιον βοηθείας διά τους Αγιοσαββίτας Πατέρας και θεραπείας νόσων αυτών και των προσκυνητών της Μονής».

Για τον εορτασμό του γεγονότος αυτού τελέσθηκε ολονύκτια αγρυπνία στην Αγία Λαύρα, της οποίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων του Αρχιερέως της εορτής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου κ. Μεθοδίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου στα ελληνικά και του Αρχιμανδρίτου π. Φιλοθέου μετά βοηθών αυτού στα αραβικά, συμμετεχόντων Αραβοφώνων πιστών από την Βηθλεέμ, Μπετζάλλας και Χωρίου των Ποιμένων, των Αγιοσαββιτών Πατέρων και άλλων μοναχών.

Από την ολονύκτια αγρυπνία μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με τον λόγο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για τον Όσιο Σάββα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.