ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Από τον χουν, στην τέφρα ! Του Αρχιμανδρίτη, Αθανασίου Μισσού στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE- Χαράς Ευαγγέλια δια στόματος της προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας μας, σχετικά με την επίσημη λειτουργία του κέντρου αποτέφρωσης στην Ριτσώνα.

Η αξιότιμη πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στην ανθρώπινη πρόοδο, έργο πολιτισμού και ελευθερίας, αφού ο αποτεφρωτήρας συνδέεται με την ελευθερία επιλογής και την αυτοδιάθεση του καθενός μας.

Σε μια χώρα με συνεχή παράδοση χιλιετιών, όπου ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε τέτοια ταφική πρακτική έρχεται τώρα η ηγεσία να σημάνει την καμπάνα χαρμόσυνα.

Ανατρέχοντας στην ιστορία βλέπουμε ότι ο πολιτισμός γεννιέται την στιγμή που ο άνθρωπος κηδεύει τους νεκρούς του και σέβεται τον χώρο πέριξ του σημείου ταφής.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή για μια απαγορευμένη ταφή ευρίσκει θάνατο καθώς δεν μπορεί να υπακούσει στα αντίθεα κελεύσματα της εφήμερης ηγεσίας και προτιμά τα αιώνια κελεύσματα των θεών.

Η σκαπάνη των αρχαιολόγων κατά καιρούς βρίσκει νεκρούς με τον σκελετό τους σε εμβρυϊκή στάση, αφού ο κάθε νεκρός επέστρεφε με τον θάνατό του στην αγκάλη της μάνας γης.

Όσο για την καύση στα ομηρικά έπη, ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός. Όντας οι Έλληνες του ελλαδικού κορμού σε εκστρατεία πρωτάκουστη για τόσο χρόνο δεν μπορούσαν να γνωρίζουν την ημέρα της επιστροφής, οπότε τα σώματα των νεκρών παραδίνονταν στην φωτιά να καούν τα μαλακά μέρη και τα υπόλοιπα εφυλάσσονταν σε ξύλινες κασέλες για να επιστραφούν με την λήξη της εκστρατείας στην πατρίδα του καθενός.

Την ίδια πρακτική βλέπουμε και στο προοίμιο του Επιταφίου του Περικλή. Εξάλλου η φωτιά από ξύλα δεν έχει τόση θερμοκρασία, ώστε να αποτεφρώσει οστά και να τα κονιορτοποιήσει.
Την στιγμή που η ελληνική παράδοση και η χριστιανική μας παιδεία θέλει από το σώμα μετά θάνατον να μένουν τα λείψανά του, είναι δυνατόν να συζητήσουμε και να μιλάμε για τέτοιες κοσμογονίες πολιτισμού;
Θα είχαμε τόσες ευλογίες Αγίων λειψάνων αν η πρακτική αυτή είχε ρίζες στην αρχαιότητα;
Τώρα όσον αφορά την αυτοδιάθεση και την προσωπική ελευθερία, δεν νομίζω ότι οι πολιτικοί μας είναι κατάλληλοι να μιλήσουν για τέτοια θέματα.
Δεν θέλω να συνεχίσω θεολογικώς και θα αρκεστώ στην παράμετρο ότι το θέμα αφορά τους Έλληνες και το ελληνικό πνεύμα όπου γης.
Και στο κάτω κάτω δεν ήταν και τόσο σημαίνον το γεγονός για την χώρα μας, ώστε ολόκληρη πρόεδρος της Δημοκρατίας να παιανίσει την λειτουργία του.
Με αυτά τα ολίγα και την εν Χριστώ αγάπη,

Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-4)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.