Κατά το τριήμερο 16 έως 18 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη το Θ΄ Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης – Φόρουμ Ενωμένων Πολιτισμών. Για το Φόρουμ κατέφθασαν στην πόλη εκπρόσωποι περισσότερων των 70 κρατών, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι σκηνοθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί, εμπειρογνώμονες, προϊστάμενοι πολιτιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της Ρωσίας και χωρών του εξωτερικού.

Με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε στο Φόρουμ ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

Στις 16 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης κ Αντώνιος συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Κοινός πολιτισμός. Κοινή ιστορία. Κοινό μέλλον», που ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα εδραιώσεως του ιστορικού πολιτισμού ενώπιον των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Συντονιστής της συζητήσεως, η οποία διεξήχθη στο ιστορικό κτήριο του Κεντρικού Επιτελείου στην Πλατεία των Ανακτόρων, ανέλαβε ο συμπρόεδρος της Ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας, αναπληρωτής υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κ. Μογκιλιέφσκι. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πιέρ ντε Γκολ (εγγονός του πρώην προέδρου της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ), ο διευθυντής του Ινστιτούτου BRICS Μπινόντ Σινγκχ κ.ά. Στην παρέμβασή του ο μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε τον ρόλο της θρησκείας ως πηγής γνώσεως για τον πολιτισμό και αναφέρθηκε στον διεξαγόμενο από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων διαθρησκειακό διάλογο.

Στο περιθώριο του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στα πλαίσια των θεματικών ενοτήτων «Τεχνητή νοημοσύνη: απειλή ή αγαθό για τον πολιτισμό;», «Προσέγγιση της ιστορίας μέσω του πολιτισμού», «Ο παραδοσιακός πολιτισμός ως θεμέλιο οικοδόμησης της κοινωνίας».

Στις 17 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Φόρουμ, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν συναντήθηκε με τους μετέχοντες του Φόρουμ. Ο κ. Πούτιν απηύθυνε στους συνέδρους χαιρετιστήριο λόγο και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις.

Στις 18 Νοεμβρίου, καταληκτήρια ημέρα των εργασιών του Φόρουμ, ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος παρέστη στην επίσημη τελετή απονομής του βραβείου του Ερμιτάζ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ, παρουσία της αντιπροέδρου της κυβερνήσεως της Ρωσίας Τ. Γκόλικοβα, της υπουργού Πολιτισμού Ο. Λιουμπίμοβα, του διευθυντή του Ερμιτάζ Μ. Πιοτρόφσκι και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρουπόλεως Α. Μπεγκλόφ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.