Την 18η Ιουνίου 2023, Κυριακή Β΄ Ματθαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Σύμης, με συλλειτουργό του τον Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Κακακιό, εις τον οποίον, μετά την εις Πρεσβύτερον πρόσφατον χειροτονίαν του, έχει αναθέσει τα ιερατικά και εφημεριακά καθήκοντα της μέχρι τούδε κλειστής αυτής Ενορίας. Την ι. υμνωδία απέδωσε γλυκυφθόγγως ο Ιεροψάλτης κ. Αγαπητός Μιχελλής, μεθ’ ετέρων.

Ο Σεβασμιώτατος δραττόμενος της ευλογημένης αυτής ευκαιρίας, ομίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς, λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της κλήσεως των πρώτων Μαθητών του Κυρίου, γεγονός το οποίο συνέβη σύμφωνα με την διήγηση του Ευαγγελιστού Ματθαίου ως εξής:

«Ενώ περπατούσε ο Κύριος στην ακρογιαλιά της Γαλιλαίας, βλέπει δύο αδελφούς, τον Σίμωνα, τον οποίο κατόπιν ονόμασε Πέτρο και τον Ανδρέα τον αδελφό του, οι οποίοι έριχναν δίχτυα στην λίμνη, διότι ήσαν ψαράδες. Και τους λέγει: Ακολουθήστε με και θα σας κάνω ικανούς να ψαρεύετε αντί για ψάρια, ανθρώπους∙ αυτούς με τα πνευματικά δίχτυα του κηρύγματος θα ελκύετε στη Βασιλεία των ουρανών. Κι αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα τους και Τον ακολούθησαν. Αφού προχώρησε πιο κεί, είδε άλλους δύο αδελφούς, τον Ιάκωβο τον γυιό του Ζεβεδαίου και τον Ιωάννη τον αδελφό του, να ετοιμάζουν τα δίχτυα τους μέσα στο πλοίο μαζί με τον πατέρα τους τον Ζεβεδαίο. Και τους κάλεσε κοντά του. Κι αυτοί αμέσως άφησαν το πλοίο και τον πατέρα τους και Τον ακολούθησαν. Στην συνέχεια ο άγιος ευαγγελιστής παρουσιάζει την δημόσια δράση του Κυρίου στην Γαλιλαία. Λέει, ότι ο Ιησούς περιόδευε την Γαλιλαία διδάσκοντας στις Συναγωγές, όπου κάθε Σάββατο μαζεύονταν οι Ιουδαίοι για να ακούσουν την ανάγνωση της Παλαιάς Διαθήκης και να προσευχηθούν. Παράλληλα θεράπευε τα πλήθη του λαού από κάθε είδους ασθένεια και κήρυττε το χαρμόσυνο άγγελμα της Βασιλείας του Θεού».

Είναι εντυπωσιακή η προθυμία και η αυταπάρνηση που εκείνοι οι τέσσερις πρώτοι Μαθητές έδειξαν στην κλήση του Χριστού! Πόση πίστη και υπακοή! Δεν ανέβαλαν την απόφασή τους για άλλη φορά. Δεν ζήτησαν προθεσμία για να δώσουν κάποια απάντηση. Δεν σκέφθηκαν να πάνε πρώτα στα σπίτια τους και να συζητήσουν με τους δικούς τους. Άφησαν και τους γονείς τους και ο,τι άλλο είχαν. Τα πλοία και τα δίχτυα τους, που ήταν όλη τους η περιουσία. Ακολουθούν τον Χριστό και γίνονται παντοτινά μαθητές Του.

Το ερώτημα είναι, εάν δείχνουμε κι εμείς τέτοια αυταπάρνηση και προθυμία στο θέλημα του Θεού. Βέβαια ο Κύριος δεν απαιτεί από εμάς τέτοια μεγάλη ειδική θυσία, δεν μας ζητά να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να Τον ακολουθήσουμε. Αλλά ζητά να εγκαταλείψουμε τα πάθη μας, το αμαρτωλό θέλημά μας. Και κάνει στον καθένα μας πολλές κλήσεις για μετάνοια, για αγιασμό, για την σωτηρία μας. Για παράδειγμα πηγαίνουμε στον Πνευματικό μας και μας δίνει οδηγίες πνευματικής ζωής. Τις αποδεχόμαστε χωρίς αντίρρηση και αντίδραση; Έχουμε την προθυμία να υπακούσουμε αμέσως και να αγωνισθούμε να διορθώσουμε την πορεία μας; Είναι φοβερό να μας καλεί ο ίδιος ο Θεός στο θέλημά του και εμείς να αρνούμαστε και να χάνουμε ευκαιρίες μετανοίας και αγιασμού. Ευκαιρίες που ίσως δεν θα μας δοθούν ποτέ άλλοτε. Ας μάθουμε λοιπόν να ανταποκρινόμαστε με χαρά στα κελεύσματα του Κυρίου, διότι ο σκοπός είναι η κατάκτηση της Βασιλείας του Θεού.

Ο Κύριος καλεί σε μία Βασιλεία ασυγκρίτως ανώτερη απ’ αυτήν που περίμεναν οι Ιουδαίοι, μία Βασιλεία αιώνια, που ξεκινά από την γη με την Εκκλησία Του και θα συνεχιστεί στον ουρανό. Την εμπειρία αυτής της Βασιλείας οφείλουμε να ζούμε, διότι είμαστε εν δυνάμει πολίτες της, αφού βαπτιστήκαμε, μυρωθήκαμε και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Με την προσδοκία της πορευόμαστε τον παρόντα βίο και αγωνιζόμαστε εντός της Εκκλησίας και με την αγιαστική δύναμη των Μυστηρίων της, να απαλλαγούμε από τα πάθη και τις αμαρτωλές επιθυμίες, ώστε να ανερχόμαστε «εκ δυνάμεως εις δύναμιν», προς την άνω Ιερουσαλήμ, προς την Βασιλείαν των Ουρανών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.