Από 22 εώς 27 Μάϊου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη στην ενορία του Αγίου Νικολάου στην πόλη Γιόενσου.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν ο έλεγχος της ενορίας, κάτι που πρέπει να κάνει ο Μητροπολίτης κάθε πέντε χρόνια, όπως ορίζει ο καταστατικός χάρτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Φινλανδία.

Η ενορία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην Ανατολική Φινλανδία, δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας.

Στην όρια της σημερινής ενορίας υπήρχαν παλιά και άλλες ενορίες, από αυτές η πιο παλιά ήταν η ενορία του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Ίλομαντσι, η οποία ιδρύθηκε πριν από τον 16ο αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια οι ενορίες αυτές ενώθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σε μία μεγάλη περιοχή μόνο μία ενορία με έδρα την πόλη Γιόενσου.

Επίσης η εν λόγω ενορία αριθμεί πάνω από έξι χιλιάδες μέλη και έχει έκταση που καλύπτει εκτός από την πόλη Γιόενσου, τις πόλεις Λίεκσα και Κιτέε, καθώς και δύο κωμοπόλεις, Κόντιοραντα και Ίλομαντσι.

Πέντε ιερείς και πέντε ιεροψάλτες λειτουργούν στην ενορία, η οποία εκτός από τους επτά ναούς έχει και δεκαπέντε παρεκλήσια.

Τους Ιερείς βοηθούν συνταξιούχοι ιερείς, διάκονοι και ψάλτες, που διακονούν εθελοντικά.

Στο προγράμμα του ελέγχου ήταν οι ιερές ακολουθίες σε ναούς και παρεκκλήσια, συναντήσεις με ενορίτες, συζητήσεις με ιερείς, πρωτοψάλτες, εκπροσώπους του ενοριακού συμβουλίου και άλλους επιτρόπους και υπαλλήλους.

Το Σάββατο στις 27 Μαΐου τελευταία ημέρα της επισκέψεως ο Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου μαζί με τον προϊστάμενο της ενορίας, πρωτοπρεσβύτερο κ. Tuomas Järvelin και άλλους ιερείς και διακόνους της ενορίας καθώς και με τον πρωτοπρεσβύτερο κ. Evangelos Thiani.

Χοράρχης ήταν κα. Olga Grinevich.

Ο σκοπός του ελέγχου της ενορίας είναι να προωθεί την πνευματική ζωή, την χριστιανική ανατροφή και την διοικητική και την οικονομική εξέλιξη της ενορίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.