Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε εχθές, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, την Τιμία Κάρα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εκ της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ξενοφώντος, του Αγιωνύμου Όρους Άθω.

Το σπουδαίο αυτό προσκύνημα της Ορθοδοξίας, τελείται εξ αφορμής του πάνδημου εορτασμού (1 Οκτωβρίου) της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στη Θεσσαλονίκη, κατά τον οποίο πανηγυρίζει η πάνσεπτος ιστορική και θαυματουργή Ιερά Εικόνα Της, εντός του Ιερού Ναού Παναγούδας.

Η Τιμία Κάρα, θα παραμείνει έως και τις 8 Οκτωβρίου, όπου καθημερινά τελούνται ήδη Ιερές Ακολουθίες, Θεία Λειτουργία και Ιερά Αγρυπνία.

Ο φετινός συνεορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου μετά του Αγίου Γεωργίου, στη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης, έρχεται να τονώσει το θρησκευτικό αλλά και το εθνικό αίσθημα των πιστών, σε μία περίοδο μεγάλων δοκιμασιών για την Πατρίδα μας.

Μετά από το παρατεταμένο διάστημα της πανδημίας και των επακόλουθων κοινωνικών συνεπειών της, καθώς και σε χρόνο όπου τα προς το ζην του λαού της χώρας μας, για ακόμη μία φορά, είναι εξαιρετικώς κοπιώδη, η έξοδος της Κάρας του Αγίου Γεωργίου εκ του Αγίου Όρους και η προσκύνησή Της, γίνεται πραγματικό αποκούμπι των χειμαζομένων, που αναπαύει και γαληνεύει ψυχές!

Αξίζει να αναφερθεί πως το Άγιο Λείψανο κόμισε ο Γέροντας Αλέξιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος, με πλήθος λαού να παρίσταται στην Υποδοχή έμπροσθεν του Ιερού Ναού Παναγούδας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου, κ. Νικηφόρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων. Τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, εκπροσώπησε ο Παν. Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το παρόν έδωσαν επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Αντώνιος Σαουλίδης, οι βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και κ. Δημήτριος Κούβελας, ο εκπρόσωπος του Αντιστρατήγου – Διοικητού του Γ΄ Σ.Σ., Ταξίαρχος κ. Κεσόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο Ειδ. Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Βρίτκας, καθώς και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ανήμερα της Εορτής της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, τελέσθηκαν Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου, κ. Νικηφόρο, ο οποίος πλαισιώθηκε από Ιερείς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και συγκεκριμένα εκ της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

Κατά τις εόρτιες ομιλίες, τόσο από τον Θεοφιλέστατο άγιο Αμορίου κ. Νικηφόρο, όσο και από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Παναγούδας, Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Ματσά, έγινε λόγος στον παρηγορητικό χαρακτήρα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, ως σημείου αναφοράς κάθε ψυχής θλιβομένης και καταπονουμένης και θείας βοηθείας επιδεομένης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.