Του Θεοδώρου Καλμούκου-ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στέλνει ως εκπρόσωπο του στην 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον πρώτον τη τάξει ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και τον πλέον στενό του συνεργάτη, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Όπως ήδη έχει γράψει ο «Ε.Κ.», η Κληρικολαϊκή Συνέλευση θα γίνει από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Marriot Marquis» της Νέας Υόρκης, με γενικό θέμα «Κληρονομιά, Αναγέννηση, Ενότητα». Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση επί Αρχιεπισκοπίας Ελπιδοφόρου, η οποία συγκαλείται με αυτοπρόσωπη παρουσία των συνέδρων έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθότι η Κληρικολαϊκή του έτους 2020 συνήλθε εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τελευταία Κληρικολαϊκή με φυσική παρουσία των συνέδρων έγινε στη Βοστώνη το έτος 2018 επί ημερών του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Στο επίσημο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου θα εμφανιστεί και θα τραγουδήσει η Ελληνίδα αοιδός Δέσποινα Βανδή, όπως πληροφορεί επίσημη ανάρτηση της Αρχιεπισκοπής στον ιστότοπο της.

Αντιπρόεδροι της Κληρικολαϊκής ορίσθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρου η Χρυσάνθη Δήμου και ο Νικόλαος Καρακώστας. Η Συνέλευση θα συμπέσει με την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής καθώς επίσης και με την τέλεση των εγκαινίων του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Παράλληλα με την Κληρικολαϊκή, θα έχει και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα το δικό της δισενιαύσιο Συνέδριο στους συνεδριακούς χώρους του ίδιου ξενοδοχείου.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» η Κληρικολαϊκή αναμένεται να εξαντληθεί σε εκδηλώσεις δεξιώσεων, προγευμάτων και γευμάτων καθότι δεν έχει γίνει ιδιαίτερη προετοιμασία στις κοινότητες και τις Μητροπόλεις, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια αποφυγής συζητήσεων του Καταστατικού, ο οποίος όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» θα παρουσιασθεί στην επόμενη Κληρικολαϊκή του 2024.

Το θέμα με το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί, ως συνήθως άλλωστε, η Κληρικολαϊκή θα είναι η ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Αμερικής, θα τελεστούν τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αφιχθεί ο αγιογράφος Ιερομόναχος Λουκάς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους για την τοποθέτηση εικόνων. Επίσης αναμένεται και η άφιξη της Αγίας Τράπεζας και του ιερού εικονοστασίου.

Από τις 3:30 έως τις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα κηρυχθεί η έναρξη της Κληρικολαϊκής με την εισηγητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου θα υπάρχει πρόγευμα των συνέδρων με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και στη συνέχεια συνεδριάσεις με τις επιτροπές όπως εκείνη των οικονομικών, η οποία θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό των δύο επόμενων ετών ο οποίος αργότερα θα παρουσιασθεί στην ολομέλεια προς επικύρωση. Επίσης, επιτροπή για τον γάμο και την οικογένεια, νεολαίας. Ακόμα, θα γίνει συζήτηση για την Επισκοπική Συνέλευση η οποία συγκροτείται από τους Ορθόδοξους κανονικούς Επισκόπων διαφόρων Δικαιοδοσιών. Ακόμα, θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα: «Διακονία – Βλέποντας στο παρελθόν και προγραμματίζοντας για το μέλλον».

Επίσης, θα ακολουθήσει η δεξίωση των χορωδιών, των Αρχόντων και δείπνο των οικογενειών των ιερέων με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Η Τετάρτη 6η Ιουλίου, σύμφωνα πάντοτε με το ανακοινωθέν, ξεκινά με το πρόγευμα Αγάπης της Φιλοπτώχου, και τις επιτροπές για την τεχνολογία, την Ελληνική Παιδεία, τη συμβουλευτική επί του Καταστατικού, συνεδρίαση περί Εκκλησίας και Κοινωνίας και Μαθήματα από τον Εγκλεισμό λόγω πανδημίας.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου προβλέπεται συνεδρίαση της ολομέλειας, η επικύρωση του οικονομικού προϋπολογισμού, ανάγνωση εκθέσεων του Τάγματος των Αγίου Ανδρέου των Αρχόντων, της Ηγεσίας των 100, του Ιδρύματος Συγκέντρωσης Χρημάτων Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπισκοπικού Συνδέσμου Κληρικών και το επίσημο δείπνο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.