Μπορεί να μην έχει οροφή αλλά δεν είναι ξεχασμένος.

Είναι πάντα φροντισμένος και διαχρονικά εντυπωσιακός.

Ο λόγος για τον τρίκογχο βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο δρόμο για την Πλατιά Άμμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Όρους των Κελλίων.

Ερευνήθηκε το 1972 από τον τότε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και μετέπειτα καθηγητή πανεπιστημίου Νίκο Νικονάνο, από τον οποίο και δημοσιεύθηκε στη διδακτορική του διατριβή. Πρόκειται για μικρό ναό με τρεις τρίπλευρες εξωτερικά κόγχες, που σώζεται σε αρκετό ύψος, έως εκεί όπου άρχιζαν οι καμάρες και ο τρούλος. Έχει ενδιαφέρουσα τοιχοδομία με το ατελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα και χρονολογείται στον 12ο αιώνα, εποχή ακμής του Όρους των Κελλίων.

Πριν πολλά χρόνια είχαν παρουσιαστεί τα στοιχεία του σε ειδική εκδήλωση από την προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια.

Μετά την ανάλυση της αρχιτεκτονικής του μνημείου από την ομιλήτρια, παρουσιάσθηκαν τότε τα μαρμάρινα γλυπτά από την πλούσια διακόσμησή του, με κυριότερα τους κιονίσκους των δίλοβων παραθύρων, τμήματα θωρακίων του τέμπλου, τμήματα περιθυρωμάτων, ανάγλυφες πλάκες από το δάπεδο, καθώς και λεκάνη αγιασμού.

Ο ναός αυτός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Όρους των Κελλίων, όπως ήταν γνωστή η ανατολική πλευρά του Κισσάβου στα βυζαντινά χρόνια. Εκεί εντοπίσθηκαν από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεκάδες ερείπια μοναστηριών, μέσα σε πυκνή βλάστηση, από τα οποία ανασκάφηκαν ορισμένα και είναι επισκέψιμα μέχρι σήμερα. Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα (τοιχογραφίες, γλυπτά, κεραμικά και νομίσματα) έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, που προετοιμάζεται, καθώς και στις αρχαιολογικές συλλογές Αγιάς και Μελιβοίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.