Σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής-Πρόκειται για ένα κόσμημα που στολίζει τον Πεντάλοφο της Κοζάνης.

Ο Άγιος Αχίλλειος αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της τέχνης των Χιονιάδων μαστόρων. Των ανθρώπων που ξεκίνησαν από τα Μαστοροχώρια της Ηπείρου και γύρισαν τον κόσμο δημιουργώντας αληθινά μνημεία που έμειναν στην ιστορία.

Ο συγκεκριμένος ναός έχει τη δική του μεγάλη ιστορία και μπορεί σίγουρα να μπει στη λίστα με τους πιο εντυπωσιακούς όχι μόνο της Κοζάνης αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεσαι από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείς ακόμη και στον προαύλιο χώρο. Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την τέχνη των Ζουπανιώτων μαστοροκαλφάδων που εκτός από την Δυτική Μακεδονία έχτισαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Άγιος Αχίλλειος: Ο μαγικός ναός που έχτισαν οι Χιονιάδες καλλιτέχνες

Ο υπέροχος ναός του Αγίου Αχιλλείου αποτελεί ορόσημο του χωριού Πεντάλοφος στην Κοζάνη. Είναι χτισμένος εκεί από τα μισά του 18ου αιώνα και αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής που άφησαν οι Ζουπανιώτες μάστορες. Εκτός από την αρχιτεκτονική του, ξεχωρίζει επίσης και για τις αγιογραφίες του.

Η τρίκλιτη βασιλική του ναού που χτίστηκε το 1742 αγιογραφήθηκε το 1774 από τους χιοναδίτες ζωγράφους και συγκεκριμένα από τους Κωνσταντίνο και Μιχαήλ Μιχαήλ.

Ο διάκοσμος του Αγίου Αχιλλείου αφήνει τον επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.