Ο Άγιος Λουκάς, Επίσκοπος Συμφερουπόλεως, Ιατρός και θαυματουργός, πλαισιώνει το νοητό στερέωμα της Αγίας μας Εκκλησίας και δέχθηκε εκ Θεού τον στέφανο της δόξης εξαιτίας της άπειρης αγάπης του για τον Χριστό.

Αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του το Μαρτύριο και συνεδύασε την επιστήμη με την πίστη κατά θαυμαστό τρόπο, υπομένοντας καρτερικά κακουχίες και εξορίες, δοξάζοντας τον Τριαδικό Θεό και διακονώντας τον άνθρωπο.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από το Μαρτύριο του, με τον Άγιο Λουκά να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα μιμήσεως, ενώ η βιοτή του στην τότε δύσκολη εποχή συγκλονίζει την ψυχή μας και μας δίδει μία σύγχρονη μαρτυρία αγιότητος!

Αυτήν την τιμή και την αγάπη στον Άγιο, που η πανσεβάσμια ιερά του μνήμη εορτάζεται στις 11 Ιουνίου, κατέθεσαν οι πιστοί της Ενορίας Αγίας Κυριακής Χαριλάου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, με το πανηγυρίζων Ιερό Παρεκκλήσιο της.

Οι Ιερές Ακολουθίες ξεκίνησαν την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 με τη μεταφορά της θαυματουργής Ιερής Εικόνος και του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στο κέντρο του Ναού, όπου και τελέστηκαν Παράκληση, Ευχέλαιο, Ιερά Αγρυπνία, πανηγυρικός Εσπερινός, Θεία Λειτουργία και ολοκληρώθηκαν με τον μεθέορτο Εσπερινό και την ιερά λιτάνευση της ι. Εικόνος και των χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγ. Λουκά και της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκησάσης ανά τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής Χαριλάου Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι Πατέρες του Ναού, Αρχιμ. Ραφαήλ Κολέτσας και Διονύσιος Κλιμάνογλου, μετέφεραν τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ευχαριστώντας όσους προσήλθαν για να λάβουν τη χάρη του τιμώμενου Αγίου αλλά και όσους εκοπίασαν για την αρτιότητα της διοργάνωσης της πανηγύρεως.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο του Ναού, όπου και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί της Μ. Ασίας και της Κρήτης, από τα χορευτικά τμήματα του ι. Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής και του ι. Ναού της Αγίας Βαρβάρας Τούμπας, σε μία όμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.