Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών: Όπως μας πληροφορεί η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών για τον εορταζμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Ευαγγελίστρια Γρεβενών.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών, όπου κλήρος και λαός πανηγύρισαν τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας κατά των εικονομάχων και την αναστήλωση των Ιερών εικόνων.

Κυριακή Ορθοδοξίας Γρεβενών 2020

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών 2020

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Μητρόπολη Γρεβενών 2020

Κυριακή Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών 2020

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Μητρόπολη Γρεβενών

Κυριακή Ορθοδοξίας Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών

Κυριακή Ορθοδοξίας Μητρόπολη Γρεβενών 2020

Κυριακή Ορθοδοξίας Γρεβενών

Διαβάστε όλα τα νέα των Ιερών Μητροπόλεων από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών

Η Εκκλησία των Γρεβενών, όταν πρωτοϊδρύθηκε, υπαγόταν στην Ιλλυρική Μακεδονία, η οποία καλούνταν νέα Ήπειρος, έχοντας πρωτεύουσά της το Δυρράχιο. Ο Μητροπολίτης της Εξαρχίας Θεσσαλονίκης είχε λάβει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου των Ελληνικών Χωρών του Ιλλυρικού, δηλαδή της Βαλκανικής Χερσονήσου, και υπ’ αυτόν υπαγόταν και ο Μητροπολίτης Δυρραχίου, ως προϊστάμενος Νέας Ηπείρου, όπου και τα Γρεβενά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης με τους υπ’ αυτόν μητροπολίτες και επισκόπους, υπαγόταν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πάπα της Ρώμης μέχρι τον Η΄ αιώνα. ‘Όμως από το έτος 732 μ.Χ., καταργήθηκε από τον Αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ τον Ίσαυρο η εξάρτηση της Εκκλησίας του Ιλλυρικού από τον Πάπα και οι Εκκλησίες της Βαλκανικής Χερσονήσου πέρασαν στη δικαιοδοσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Με αυτή την προσάρτηση ταυτίστηκαν τα εκκλησιαστικά και πολιτικά όρια με τα όρια του Βυζαντινού Κράτους.

Στην Εκκλησία των Γρεβενών, σπουδαία επίδραση είχε ο μεγαλομάρτυρας και πολιούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος εξαιτίας της συχνής εμπορικής και στρατιωτικής επικοινωνίας Θεσσαλονίκης – Γρεβενών, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να διαδοθεί στην περιοχή ο χριστιανισμός. Όλη η περιοχή ιδιαιτέρως τιμούσε τον Μακεδόνα Άγιο. Πιθανότατα ο πρώτος χριστιανικός ναός στα Γρεβενά να ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Επίσης υπήρχε μέσα στις παλιές φυλακές ένας ναΐσκος του Αγίου Δημητρίου. Ακόμα και σήμερα επί συνόλου 95 ενοριακών ναών της Ιεράς Μητροπόλεως, οι 14 είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Δημήτριο καθώς και αρκετά παρεκκλήσια.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.