«Τον μεγάλο και ξακουστό Μάμα, την καλλονή των μαρτύρων του Χριστού, τον θερμό προστάτη των τραυματιών, τον ιατρό των φοβερών πόνων και θείο θεραπευτή, αυτόν που καθαρίζει τη δυσωδία των δαιμονικών τραυμάτων και θεραπεύει δωρεάν όσους με πίστη έρχονται κοντά του, αυτόν που δεν υπολόγισε τις φοβερές απειλές των ασεβών τυράννων, αυτόν που δεν θυσίασε όπως ο Άβελ τα καλύτερα πρόβατα, αλλά πρόσφερε τον εαυτό του στον Θεό με την μαρτυρία και τα διάφορα βασανιστήρια», εόρτασε λαμπρά και πανηγυρικά η πρωτεύουσα τής ημικατεχόμενης Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον εσπερινό του μεγάλου αυτού μάρτυρα της Εκκλησίας μας στον ομώνυμο ιερό ναό του στον προσφυγικό συνοικισμό της Λακατάμειας στη Λευκωσία, μεστό από το πλήθος του κόσμου, προσφύγων και μη, που έτρεξαν να παρακαλέσουν για πολλοστή φορά τον προστάτη τους άγιο Μάμα να αποτινάξει τον βάρβαρο εισβολέα από τη δακρύβρεχτη και αιματοποτισμένη γη των προγόνων μας.

Ανάμεσα στους πολυπληθείς πιστούς ήταν και πρόσφυγες από την κατεχόμενη κοινότητα τού Γερολάκκου, που τέτοια μέρα θα πανηγύριζαν λαμπρά στο χωριό τους τον πολιούχο άγιό τους.
Στον πανηγυρικό εσπερινό συμμετείχαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Μετά την τέλεση της Δεήσεως και της αρτοκλασίας, ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγο πατρικό προς το εκκλησιαζόμενο ποίμνιο και παρουσίασε την ζωή και την προσφορά αυτού του αγίου σε όλους μας.

Ιδιαίτερα, ο Μακαριώτατος τόνισε την εκ μέρους του αγίου Μάμαντος μίμηση του βίου των γονέων του και τη διαπίστωση ότι δεν θα μπορούσε ο άγιός μας να μην ακολουθήσει τα χνάρια του μαρτυρίου των γονέων του.

«Όσο κι αν ο νεαρός Μάμας προσπαθούσε να μεταδώσει τον λόγο του Θεού στους συγχρόνους του, το μαρτυρικό του τέλος ήταν αναπόφευκτο.

Κι αν πράγματι επιθυμούμε κι εμείς να γίνουμε αληθινοί άνθρωποι του Θεού, οφείλουμε όπως κι μεγαλομάρτυς μας, να ανοίξουμε τις καρδιές μας στον Θεό για να τις γεμίσει Αυτός, ώστε να έχουμε σθένος και σταθερότητα όπως όλοι εκείνοι οι μάρτυρες.

Και μόνο με αυτή την πληρότητα του Θεού μέσα μας, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και σ’ αυτή την ζωή και στην αιώνια».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.