ΤΕΕΣ: Στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Αγίων Νικολάου και Βασιλείου της εκκλησιαστικής επαρχίας Ντονιέτσκ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (στο χωριό Νικόλσκοε του δήμου της Βαλναβάχα) μεταφέρθηκε με την ευλογία του μητροπολίτη Ντονιέτσκ και Μαριουπόλεως Ιλαρίωνα ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της πανρωσικής οργάνωσης «Μάχιμη Αδελφότητα» μετέφερε στη μονή τρόφιμα, παιδικές τροφές, είδη υγιεινής, δοχεία με καύσιμο ντίζελ για τη γεννήτρια, που εξασφαλίζει τη λειτουργία των συσκευών τεχνητής αναπνοής σε βαριά ασθενείς, οι οποίοι ζουν εδώ υπό τη φροντίδα των μοναζόντων.

Στη μονή επίσης παραδόθηκαν φάρμακα και ψωμί εκ μέρους της εκκλησιαστικής επαρχίας του Ντονιέτσκ. Ο φούρνος του μοναστηριού έχει καταστραφεί και η παρασκευή ψωμιού είναι αδύνατη. Στη μονή των Αγίων Νικολάου και Βασιλείου αυτή τη στιγμή κρύβονται από τα πυρά 230 άνθρωποι, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στη μονή: μοναχοί και μοναχές της ανδρώας μονής του Αγίου Βασιλείου και της γυναικείας μονής του Αγίου Νικολάου, καθώς και εκείνοι, οι οποίοι διαβιούν στη στέγη της μονής για κατακοίτους και γέροντες. Εκτός τούτων παρέχεται καταφύγιο στη μονή σε περισσότερους από διακόσιους πρόσφυγες από τα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων κλινήρεις ασθενείς και παιδιά.

Η μονή σχεδόν καθημερινά δέχεται πυρά από την ουκρανική πλευρά. Οι πρόσφυγες ενημέρωσαν τους εθελοντές ότι οι άνθρωποι φοβούνται να βγαίνουν έξω, διότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αρχίζουν να πυροβολούν, μόλις διαπιστώσουν κίνηση. Πριν από μία εβδομάδα σκοτώθηκε από πυρά μια γυναίκα, η οποία δεν πρόλαβε να φθάσει από τον ναό στο γραφείο προσκυνητών. Τα παιδιά λένε ότι περισσότερο από μια εβδομάδα δεν βγήκαν έξω και δεν είδαν τον ήλιο. Την ημέρα της άφιξης της ανθρωπιστικής αποστολής ως εκ θαύματος δεν σκοτώθηκε μια οικίστρια της μονής κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους, όμως το κελί της κάηκε ολοσχερώς.

Η διέλευση στη μονή και η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας εμποδίζονται από τους συνεχείς πυροβολισμούς, η ασφαλής απομάκρυνση των παιδιών και των ασθενών καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Η προσευχητική ζωή ωστόσο συνεχίζεται. Στη μονή των Αγίων Νικολάου και Βασιλείου τελούνται ακολουθίες, οι μονάζοντες, οι προστατευόμενοί τους και οι πρόσφυγες ζουν με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί η ειρήνη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.