Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στο Αιγάλεω.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γερβάσιο Φράγγου, τους συνεφημέρίους του π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο, π. Γεράσιμο Σεληνίδη και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

«Κάθε φορά που υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός, δημιουργεί στους πιστούς σοβαρούς συνειρμούς. Η σκέψη αφορμάται από τον Γολγοθά, επεκτείνεται σε όλη την επίγεια ζωή του Χριστού και καταλήγει στον προσωπικό σταυρό του καθένα από μας. Βίωμα των Πατέρων και δίδαγμα για μας ότι ο Τίμιος Σταυρός, το μέσον της σωτηρίας μας και το σύμβολο της πνευματικότητας των αγίων, είναι δυνάμει μέσο σωτηρίας για μας προσωπικά∙ ενεργεία δε γίνεται, όταν το θελήσουμε» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Όπως υψώνεται ο Σταυρός, θαυμάζουμε το γεγονός ότι ένα όργανο προορισμένο για βασανισμό και αισχύνη μας οδηγεί στην αιώνια ζωή. Διερωτώμεθα πως ένα αντικείμενο το οποίο προκαλούσε πόνο και θάνατο αποκαλύπτει την δόξα και δύναμη του Θεού. Δοξολογούμε και ευχαριστούμε διότι αντί μίσους και απανθρωπιάς, ο Σταυρός κατέστη σύμβολο αγάπης και ελευθερίας. Αντί πόνου, δεχόμεθα ίαση και ελπίδα. Ο Σταυρός μας οδηγεί από τον θάνατο στη ζωή. Διά του Σταυρού γνωρίζουμε ότι τα πάντα είναι δυνατά σ’εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στον Χριστό».

«Σήμερα, καθώς υψώνουμε τον Άγιο Σταυρό, προσφέρουμε μαρτυρία στον κόσμο της δυνάμεως της πίστεως. Ο Σταυρός αποκαλύπτει την δύναμη του Θεού και καθιστά τα πάντα δυνατά διά της πίστεως. Όπως προσκυνούμε τον Σταυρό του Χριστού και επιβεβαιώνουμε τον θρίαμβο και τη δύναμη που μας προσφέρει. Είναι όπλο ισχυρό, όπλο πνευματικό, όπλο ακατανίκητο» – πρόσθεσε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Προσκυνούντες τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, διακηρύσσουμε ότι ο Σταυρός αποτελεί ανίκητη ασπίδα, θεικό σκήπτρο και καύχημα των πιστών. Τιμούμε τον ζωοποιό Σταυρό ως απόρθητο τρόπαιο θεότητος, θύρα Παραδείσου και αρωγό των πιστών. Σε αυτή την ωραία και πλήρη εμπνεύσεως Εορτή, ας δούμε καρτερικά και ελπιδοφόρα τον Τίμιο Σταυρό και ας κατανοήσουμε πως αυτός είναι το όπλο μας και το λάβαρό μας στη ζωή. Παράλληλα, ας σταυρώσουμε και τα πάθη μας, ώστε να έχει νόημα ο εορτασμός του Τιμίου Σταυρού».

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, ο υποψήφιος για Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ κατόπιν απόφασης της Ιεράς Συνόδου στον Ιερό Ναό περιάχθηκε δίσκος υπέρ των πληγέντων από τις καταστρεπτικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας και ενισχύσεως των μελών του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέων Κυδωνιών – Αιγάλεω.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.