Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, η θλιβερή Επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου Νικαίας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλασιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Αθανάσιο Λειβαδιά και τους συνεφημερίους π. Αναστάσιο και π. Αντώνιο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο των θρήνων του Γένους για την πτώση της Βασιλεύουσας και στις αιτίες της.

“Η άλωση της Βασιλεύουσας ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το Έθνος μας και ο λαός μας φέρει έκτοτε το βαρύ πένθος, ανακατεύοντας τα δάκρυα με την ελπίδα και επαναπαυόμενο στη λαική μούσα, πως «ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει». Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι ένα ηχηρό «γιατί;». Η απάντηση συνιστά έναν αυτοέλεγχο για τους Βυζαντινούς, ένα μαστίγωμα για όλους μας από τότε μέχρι και σήμερα” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αιτίες της Άλωσης της Πόλης, τονίζοντας την πτώση των αξιών, την εναπόθεση των ελπίδων στη Δύση, την εθνολογική αλλοίωση, την οικονομική κρίση, τους εμφυλίους πολέμους και τέλος την διαφθορά.

“Όλα αυτά δείχνουν μια εσωτερική πτώση και άλωση, πριν την εξωτερική κατάκτηση και την Άλωση, που θρηνούμε σήμερα. Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Όμως το κάλλος της Αγια-Σοφιάς παραμένει αμείωτο, το πνεύμα της Αγια-Σοφιάς συνεχίζει αναλλοίωτο να ζει μέχρι σήμερα. «Πάλι με χρόνους, με καιρούς πάλι δικά μας θα’ναι». Δε γνωρίζουμε τι έχει ορίσει ο Θεός για την επίγεια Πόλη και την χειροποίητη Εκκλησία Του” – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Στην συνέχεια ο κ. Αλέξιος παίρνοντας αφορμή από την μετατροπή του Ναού της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί συμπλήρωσε: “Το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας, το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, ατενίζει αγέρωχο το Βόσπορο, περιμένοντας τη μεγάλη ημέρα που θα αντηχήσει και πάλι ο ύμνος «τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια». Επί 11 αιώνες ήταν κέντρο ενός κόσμου φωτός. Τώρα κατάντησε έδρα ακαλαισθησίας, αμάθειας έως και θηριωδίας. Και αυτό το ομολογούν σοβαροί επιστήμονες και απλοί άνθρωποι της Γείτονος, ιδίως μετά την μετατροπή του Ναού σε τζαμί. Δεν είχαν κάτι ανάλογο δικό τους! Τέτοια πνευματική ένδεια…”.

“Η Πόλη έπεσε και η ένδοξη Αυτοκρατορία κατελύθη. Ωστόσο, ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε. Μας ενίσχυσε η Εκκλησία Του, η Οποία στα μαύρα χρόνια και στους πικρούς αιώνες που ακολούθησαν στάθηκε «Τροφός και Φρουρός» του Γένους. Η Εκκλησία κράτησε ισχυρή την Πίστη, εμπνέοντας τους Νεομάρτυρες, το αίμα των οποίων ανανέωσε και αναβλάστησε τον σπόρο της Εκκλησίας. Οι άγιοι Νεομάρτυρες είναι το μεγάλο δώρο του Θεού στο υπόδουλο Γένος. Η Εκκλησία στη δουλεία κράτησε τον Εθναρχικό Της ρόλο, παρηγόρησε τους κατατρεγμένους, καλλιέργησε τα ελληνικά γράμματα, θέρμανε την ελπίδα μέσα στους ταπεινούς Ναούς και στα Μοναστήρια Της, με τα κρυφά Σχολειά, και έβαλε τα ασφαλή θεμέλια για την εξανάσταση του Γένους” τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: “Η όμορφη Πατρίδα μας είναι δώρο του Θεού. Το προνόμιο όμως περικλείει και καθήκον. Το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ! του Λεωνίδα, ας είναι πάντα σύνθημά μας. Να κρατήσουμε την Πίστη και τις Παραδόσεις μας. Ας μην αφομοιωθούμε στο χωνευτήρι της «Νέας Εποχής». Τότε αλώθηκε η Πόλη από εχθρούς. Σήμερα, 569 χρόνια μετά, δεν επιτρέπεται να αλωθούμε από υποτιθεμένους φίλους, που πάντα καραδοκούν”.

Να αναφερθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο και τους υπερασπιστές της Πόλης, που ίδρυσε ο Μέγας και Άγιος Κωνσταντίνος.

Τέλος να σημειωθεί ότι στις 4-5 Ιουνίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος θα προστή της πανηγύρεως στην Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Σχιστού Περάματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.