Η Τουρκία εμμένει στην κλιμάκωση της προκλητικής και επιθετικής της συμπεριφοράς είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρόοδο στο Κυπριακό και επάνοδο στις συνομιλίες, η Τουρκία εμμένει στην κλιμάκωση της προκλητικής και επιθετικής της συμπεριφοράς, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής προσθέτοντας ότι η Άγκυρα παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με τις έκνομες ενέργειές της να στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε επιμνημόσυνος λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο Μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, «βάζει στον πάγο» οποιαδήποτε προσπάθεια για επάνοδο στις συνομιλίες από τη δική μας πλευρά, η οποία έχει κατατεθεί, μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ετοιμότητά μας για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ανέφερε ότι τα μέτρα στόχο έχουν, αφενός μεν τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών και αφετέρου την καλύτερη προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Νουρής είπε ακόμα πως στις επαίσχυντες ενέργειες του κατακτητή προστίθεται και η εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών που κατά χιλιάδες ωθούνται από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, με τον κίνδυνο της δημογραφικής αλλοίωσης να είναι προ των πυλών.

Η Κυβέρνηση στηλιτεύει προς κάθε κατεύθυνση τις παράνομες ενέργειες, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη αναστροφής των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των τετελεσμένων που επιχειρούν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, συνέχισε.

«Υποκλινόμαστε στη μνήμη των 7 ηρώων μελών της ΟΧΕΝ Λευκωσίας, των οποίων οι ένδοξες πράξεις θα συνεχίσουν να προστάζουν τον ανυποχώρητο αγώνα και τις συνεχείς προσπάθειες για την πολυπόθητη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας», είπε για τους μνημονευθέντες ήρωες.

Έκανε επίσης σύντομη αναφορά σε έκαστο εκ των ηρώων Ιάκωβου Πατάτσου, Πέτρου Ηλιάδη, Μιχαήλ Γιωργαλλά, Μάρκου Δράκου, Νίκου Γεωργίου, Στυλιανού Λένα, Παναγιώτη Γεωργιάδη, παρατηρώντας ότι η εκκλησία, ήταν ο εμβολοφόρος, ο δάσκαλος και ο κήρυκας των αξιών για τον ξεσηκωμό της λευτεριάς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.