Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς τελέστηκε σήμερα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, η εις Διάκονον Χειροτονία του π. Αθανασίου Παρίση, 40 ετών, εγγάμου και πατέρα ενός τέκνου, ο οποίος κατάγεται από τις Πινακάτες Πηλίου, παρουσία πλήθους Ιερέων και ευλαβών Χριστιανών.

Στην ομιλία του προς τον χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «ο περικαλλής και ιστορικός αυτός Ναός ζει σήμερα στιγμές δόξας και μάλιστα, σε εποχή εκκοσμίκευσης και μεγάλης άρνησης του Θεού.

Σήμερα νιώθουμε και πάλι τί σημαίνει Ορθοδοξία στην πατρίδα μας. Ένας νέος οικογενειάρχης, έχοντας όλες τις προϋποθέσεις να ζήσει άνετα στον τόπο του, με την αγροτική του εργασία, λέγει «ναι» στον Θεό, υπακούει στην κλήση Του, με ευσέβεια, αληθινή πίστη και ευλάβεια…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην λαμπρή ιστορία και παράδοση των Μηλεών, που ήταν κέντρο Παιδείας και πνευματικής άνθισης, τον καιρό της τουρκοκρατίας και αναρωτήθηκε: «τί έχει μείνει όρθιο από τότε, εκτός από την σπουδαία βιβλιοθήκη του Ανθίμου Γαζή; Ο Ναός και τα τελούμενα εν αυτώ, η Λατρεία και η πίστη μας, που παραμένει ζωντανή εις πείσμα των καιρών, χάρις σε ανθρώπους σαν τον Αθανάσιο, που δέχονται αυτή την εποχή να φορέσουν το τιμημένο ράσο, αυτό το πολύτιμο σημείο αναφοράς, αλλά και αντιθέσεων, που, παρά ταύτα, πολλοί νέοι άνθρωποι δέχονται να φορέσουν, χωρίς καμία κρατική εξασφάλιση, πλέον, δίνοντας τρανή απάντηση πίστης και αντίστασης στο αρνητικό πνεύμα της εποχής…».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η απόφαση του νέου Διακόνου να ιερωθεί «έρχεται σε μια εποχή ανασφάλειας στις σχέσεις μας με το Κράτος.

Προσπαθούμε να χτίσουμε και πάλι σχέση εμπιστοσύνης, αλλά συχνά νιώθουμε προδομένοι. Όμως, δόξα τω Θεώ, αυτή την κρίσιμη εποχή ο Θεός στέλνει τους ανθρώπους του, που προσφέρονται με πλήρη ανιδιοτέλεια, κρατώντας, έστω, το επάγγελμά τους, για τον βιοπορισμό τους, διατηρούν, όμως, τα Θυσιαστήρια της Τοπικής μας Εκκλησίας ζωντανά…».

Ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τον λαό μας για την πληθωρική του παρουσία, επισημαίνοντας ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ διαχωρισμός Έθνους και Ορθοδοξίας, γιατί γνωρίζουμε ότι η ενοποιός μας δύναμη είναι η Ορθοδοξία, που μας κράτησε όρθιους στα 400 χρόνια της σκλαβιάς και μας έδωσε την δυνατότητα να κατακτήσουμε την ελευθερία μας και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο Κράτος…».

Τέλος, ζήτησε από τον π. Αθανάσιο να παραμείνει πάντοτε διάκονος των ανθρώπων, «που αναζητούν την αυθόρμητη και πηγαία ευλάβεια, βαθειά πίστη και αγάπη για την Εκκλησία και το παράδειγμα, που αξίζει περισσότερο από τους καλύτερους λόγους».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κατά σάρκα υιό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μηλεών και Προϊσταμένου του Ναού Πρωτ. Κωνσταντίνου Κουκουβίνη, Αθανάσιο, μαθητή της Γ΄ Λυκείου, ευχαριστώντας τον πατέρα του για την πολύτιμη διακονία του στον τόπο του, καρπός της οποίας είναι και ο πνευματικός του υιός και νέος Διάκονος της Τοπικής μας Εκκλησίας π. Αθανάσιος Παρίσης.

Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία το νέου Διακόνου θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή 16/12, στον Ναό της γενέτειράς του, Άγιο Δημήτριο Πινακατών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.