ΤΕΕΣ: Στις 13 Νοεμβρίου 2021 ο μητροπολίτης Βλαντίμιρ-Βολίνσκι και Κόβελ Βλαδίμηρος τέλεσε στο χωριό Μίζοβο του δήμου Σταροβίζ της περιφέρειας Βολίν στην Ουκρανία τα θυρανοίξια του ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου. Ο νέος ναός κτίσθηκε σε εννιά μήνες στη θέση του αρπαχθέντος από τους σχισματικούς.

Στον άρτι εγκαινιασθέντα ναό ο μητροπολίτης Βλαδίμηρος πλαισιούμενος από κληρικούς της υπό αυτόν επαρχίας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας Βλαντίμιρ-Βολίνσκι και Κόβελ.

Στο θείο λόγο μετά το πέρα της Θείας Μυσταγωγίας ο ιεράρχης συνεχάρη το εκκλησίασμα και τον εφημέριο του ναού πρωθιερέα Ανατόλιο Ματσελίκ για το σημαντικό γεγονός στη ζωή του χωριού, δηλαδή τα θυρανοίξια του νέου ναού. Οι ευεργέτες και οι ενορίτες, οι οποίοι συμμετείχαν δραστήρια στην ανέγερσή του, τιμήθηκαν με εκκλησιαστικές διακρίσεις.

Οι επιδρομικές επιθέσεις στον ναό αυτού του χωριού ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019, όταν σε συνέλευση κατοίκων με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ενιαίας τοπικής διοίκησης Β. Σεμενιούκ κινήθηκε η πρωτοβουλία μεταβιβάσεως της τοπικής θρησκευτικής κοινότητας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας». Οι τακτικοί ενορίτες και ο εφημέριος του ναού αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, διότι δεν ανταποκρινόταν στη νομοθεσία της Ουκρανίας και την επιθυμία των θρησκευομένων. Μετά τη διεξαγωγή της συνέλευσης ντόπιοι «ακτιβιστές» αφαίρεσαν με απειλές από τον εφημέριο τα κλειδιά του ναού, ο οποίος είναι ιδιοκτησία της θρησκευτικής κοινότητας. Και παρόλο, που τον Μάρτιο του 2019 το δικαστήριο ικανοποίησε την αγωγή του πρωθιερέα Ανατολίου Ματσελίκ με αποτέλεσμα να ανακτήσει τα κλειδιά ο εφημέριος του ναού της κανονικής Εκκλησίας, αργότερα οι ακτιβιστές της «ΟΕΟ» ωστόσο κατάφεραν να αρπάξουν τον ναό από τη θρησκευτική κοινότητα. Μέλη της κοινότητας αποφάσισαν να κτίσουν νέο ναό και στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο μητροπολίτης Βλαντίμιρ-Βολίνσκι και Κόβελ Βλαδίμηρος ευλόγησε το θεμέλιο του ναού του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.