Γράφει η Μητρόπολη Παροναξίας

Την Δευτέρα 18-12-2017 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου, όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Μοδέστου προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθαν στον Εκκλησιασμό μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του Γλυνάδου, με την συνοδεία των Δασκάλων τους προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε σύντομες ευχές εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και στο τέλος μαζί με το Αντίδωρο τους διένειμε γλυκίσματα και από μία εικόνα.

Νάξος: Ο Παροναξίας Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξος: Ο Παροναξίας Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξος: Ο Παροναξίας Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξος: Ο Παροναξίας Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξος: Ο Παροναξίας Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξος: Ο Παροναξίας Καλλίνικος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου

 

Τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Μοδέστου είναι αρκετά συγκεχυμένα. Για παράδειγμα, τον πατέρα του Ευσέβιο και τη μητέρα του Θεοδούλη από τη Σεβάστεια της Παλαιστίνης, τους θέλουν επί Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) να πεθαίνουν στη φυλακή, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρόνια της πατριαρχίας του Αγίου αυτού ήταν από το 632 μ.Χ. μέχρι το 634 μ.Χ.

Ο Άγιος Μόδεστος, ανακαίνισε τα Ιερά προσκυνήματα, που καταστράφηκαν από τους Πέρσες και ζήτησε τη συνδρομή των χριστιανών από την Ανατολή.

Οσιακά αφού έζησε και πολλά για τους Αγίους τόπους αφού έκανε, απεβίωσε ειρηνικά.

Ο Άγιος φέρεται να προστατεύει τα ζώα, ιδιαίτερα αυτά που σέρνουν άροτρο. Στην εορτή του δεν «εορτάζουν» μόνο τα βόδια, αλλά κατά επέκταση όλα τα οικόσιτα ζωντανά. Σε πολλά μέρη γίνονται συλλείτουργα, αγιασμοί και αφού «ευλογηθούν – διαβαστούν» από τον παπά τα ζώα, φτιάχνονται κόλλυβα. Τελικά το δίνουν στα ζώα να το φάνε. Στην Λέσβο του Αγίου Μόδεστου, παίρνουν αγιασμό και ραντίζουν με αυτόν τα χωράφια τους, για να γλυτώσουν από τις ακρίδες και όλα τα άλλα κακά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.