Φόβοι για ενέργειες καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις - Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης θα συνιστά παραβίαση του νόμου, λέει το Κρεμλίνο.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα για να αποχαιρετίσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα σε livestream ο Λεονίντ Βόλκοφ, σύμμαχος του Ρώσου αντιφρονούντα.

Δημοσιογράφοι του AFP κάνουν λόγο για εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες κοντά στην εκκλησία στη Μόσχα, όπου τελείται η νεκρώσιμη ακολουθία για τον επικριτή του Κρεμλίνου και όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Γύρω στη 1 ώρα Ελλάδας, το φέρετρο με τη σορό του Ναβάλνι έφτασε στην εκκλησία, με τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος και είχε σχηματίσει ουρά μπροστά από την εκκλησία, να χειροκροτεί συγκινημένος και να επευφημεί τον εκλιπόντα, φωνάζοντας «Αλεξέι».

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί, έχουν εγκαταστήσει μεταλλικά κιγκλιδώματα σε όλον τον τομέα.Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο και για ελεύθερους σκοπευτές που έχουν αναπτυχθεί σε ταράτσες στα γύρω κτίρια.

Δείτε live:

Watch live: Russian opposition leader Alexei Navalny’s funeral and farewell service

LIVE: Alexei Navalny funeral amidst heightened police presence

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν τις ουρές, μία ώρα πριν την προγραμματισμένα έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας:

Εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε επίσης ότι η σορός του παραδόθηκε στους συγγενείς του από το νεκροτομείο ενόψει της κηδείας του. Η Κίρα Γιαρμίς, η εκπρόσωπός του, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή καθυστέρηση στην τελετή διότι η σορός του δεν είχε παραδοθεί ακόμα στους δικούς του ανθρώπους.

Ο Ναβάλνι θα ταφεί στη συνέχεια στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα προς τον νότο, σύμφωνα με τη Γιαρμίς.

Η κηδεία του γίνεται εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και φόβων για ενέργειες καταστολής από τις αστυνομικές αρχές, δύο εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ναβάλνι, σε ηλικία 47 ετών, σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι –που έχουν υποσχεθεί να μεταδώσουν διαδικτυακά με livestream τα σημερινά γεγονότα— έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έβαλε να τον δολοφονήσουν επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην άντεχε την ιδέα να απελευθερωθεί ο Ναβάλνι σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό αυτό, αλλά έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια κρατική ανάμιξη στον θάνατό του και δηλώνει άγνοια αναφορικά με την όποια συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι. Στο πιστοποιητικό θανάτου του –σύμφωνα με τους συμμάχους του— αναφέρεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Κρεμλίνο: Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης θα συνιστά παραβίαση του νόμου

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον εκλιπόντα αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θα κηδευτεί σήμερα στη Μόσχα, θα συνιστά παραβίαση του νόμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτικής προσωπικότητας και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένεια του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντα.

«Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε νόμο ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου, και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν –ξανά βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.