ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κύριος Παντελεήμων Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μίλησε για θέματα της επικαιρότητος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Για το ζήτημα με την Εκκλησία της Ρωσίας και τον Μητροπολίτη Κλιν τόνισε:

Κοιτάξτε αυτά βάσει της Συνοδικής αποφάσεως , πάμε σε Σύνοδο Πατριαρχών. Προς το παρόν βλέπετε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, διοργανωνόμαστε και εσωτερικά, σίγουρα οι ενέργειες αυτές ξεπερνούν κάθε κανονικό προηγούμενο.

Αναμφίβολα την ευθύνη φέρει και ο Μητροπολίτης Κλιν που συμμετέχει σε όλα αυτά.

Πως βλέπετε την κατάσταση με τη Ρωσία και την Ουκρανία σήμερα; Θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην Εκκλησία και στους πιστούς με τις ραγδαίες εξελίξεις;

Αυτό είναι θέμα του πόσο η Εκκλησία εργαλειοποιείται ή επιτρέπει να εργαλειοποιείται, πόσο ώριμοι πνευματικά είμαστε εμείς οι ίδιοι οι Χριστιανοί και πόσο εν τέλει μπορούν άνθρωποι που πιστεύουν τον ίδιο Θεό μέσα στο ίδιο δόγμα να συγκρούονται με αυτόν τον τρόπο.

Καλό είναι η Εκκλησία να μην μετέχει σε όλο αυτό, ξέρουμε πολύ καλά και στον τόπο μας, η Εκκλησία στάθηκε δίπλα στους αγώνες του Έθνους μας, οι αγώνες αυτοί όμως ήταν αμυντικοί και απελευθερωτικοί και όχι επιθετικοί.

Να δώσει ο Θεός να υπάρξει Ειρήνη και να αιματοκυλιστούν ούτε αδερφοί, ούτε συμπατριώτες, άνθρωποι που μένουν στην ίδια γειτονιά να μην πάθουν κακό.

Θυμήθηκα τον συγχωρεμένο τον Γόνη που μας έκανε την ιστορία για τις σλαβικές εκκλησίες και μας έλεγε:

΄΄Προσέξτε στην Ανατολή , στον σλαβικό χώρο τον ευρύτερο, όπου υπάρχει πολιτική κρίση προυπάρχει εκκλησιαστικό ζήτημα και αυτό βλέπουμε και σήμερα΄΄.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.