Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένα συγκεκριμένο τμήμα του ορθόδοξου κόσμου να μετακινηθεί στο στρατόπεδο των σχισματικών, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία γνωρίζει πολλά παραδείγματα αποστασίας, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε εκείνους που ακόμα σκέφτονται αν θα πρέπει να είναι με την Εκκλησία ή με το σχίσμα.

«Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά ακόμη και οι Εκκλησίες υποχωρούν από τον Θεό και στερούνται τη χάρη Του. Η ιστορία γνωρίζει πολλά παραδείγματα τέτοιας αποστασίας, όταν ολόκληρες χριστιανικές κοινότητες αποχώρησαν από την πίστη, διαστρέβλωναν την αληθινή πίστη, μπήκαν σε σχίσματα, ενώθηκαν με ανθρώπους που δεν είχαν το χάρισμα της θείας χάρης. Ακόμα και σήμερα υπάρχει η απειλή ότι ένα μέρος της Ορθοδοξίας, υπό την επίδραση ισχυρών εξωτερικών δυνάμεων που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία, μπορεί να πληγωθεί από αυτό το αμάρτημα και να φύγει από την Πηγή της αιώνιας ζωής σε ένα μέρος όπου υπάρχει μόνο μια ιεροτελεστία, αλλά δεν υπάρχει σωτηρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασσών των Ρωσιών Κύριλλος την παραμονή των Θεοφανείων μετά τη λειτουργία στη Σκήτη του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας απηύθυνε έκκληση σε όσους ακόμα σκέφτονται με ποιον να είναι, με την Εκκλησία ή με το σχίσμα.

«Αδέρφια και αδερφές, δεν είναι απλώς μια ανθρώπινη επιλογή, δεν είναι επιλογή τόπου διαμονής, δεν είναι επιλογή του πού θα πάτε – δεξιά ή αριστερά. Αυτός είναι ο δρόμος προς τη σωτηρία ή την καταστροφή, γιατί το μονοπάτι που μας οδηγεί μακριά από τη μία αγία καθολική και αποστολική Εκκλησία μας στερεί τη χάρη του Θεού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.