Αντίστροφα για το πόρισμα του Συνοδικού για τους εν αργία Αρχιμανδρίτες – Λαμβάνονται οι τελευταίες καταθέσεις – Στο έλεος του Θεού το μοναστήρι.

Καταγγελίες στη Cyprus Times κάνουν λόγο για τρωκτικά και εγκατάλειψή του – «Τρέχουν» και οι αστυνομικές έρευνες

Συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από την ανακριτική επιτροπή του συνοδικού δικαστηρίου με την υπόθεση να βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, εν αναμονή απόφασης για τους δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο σχετικά με το υπό διερεύνηση σκάνδαλο που ξέσπασε αρχές Μαρτίου και συγκλόνισε το Παγκύπριο.

Όπως έγκυρα πληροφορείται η Cyprus Times σήμερα συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από άτομα του περιβάλλοντος των δύο εν αργία μοναχών με την ανακριτική του Συνοδικού να λαμβάνει καταθέσεις στο Φτερικούδι. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τους 20 μάρτυρες που ζητήθηκε από τους νομικούς συμβούλους των Αρχιμανδριτών, έγινε αποδεκτή η λήψη καταθέσεων από 11 πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι καταθέσεις έλαβαν ήδη τόσο από τον Μητροπολίτη Ησαία όσο και από όλους τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Εντός των επόμενων ημερών -όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές- το πόρισμα αναμένεται να είναι έτοιμο.

Μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το Συνοδικό Δικαστήριο η έρευνα για τα περί οικονομικού και ηθικού σκανδάλου, τα οποία καταλογίζονται στους δύο μοναχούς, συνεχίστηκε από την Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας, όπως ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη.

Με βάση, λοιπόν, το Καταστατικό Χάρτη η Ανακριτική Επιτροπή συγκροτείται από πέντε κληρικούς, από τους οποίους οι τρεις, τουλάχιστον, είναι Αρχιερείς. Ο κατά την εκκλησιαστική τάξη πρώτος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ανακριτικός φάκελος επιστρέφει στην Ανακριτική Επιτροπή, η οποία αξιολογεί το πόρισμα.

Εάν από το πόρισμα αποφαίνεται για την άσκηση δίωξης κατά συγκεκριμένου προσώπου ή προσώπων, και για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, τότε ορίζεται κληρικός που θα εκπληρώσει χρέη Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, για παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Διευκρινίζεται πως εάν υπάρξει αμφισβήτηση της απόφασης -που κατά πληροφορίες της Cyprus Times φαίνεται ότι θα υπάρξει– η Ιερά Σύνοδος θα λειτουργήσει ως Εφετείο και θα συνέλθει έκτακτα ώστε να παρθεί οριστική απόφαση.

Οι 11 λόγοι που αξιώνουν ακύρωση της διαδικασίας του συνοδικού δικαστηρίου οι μοναχοί
Άκυρη η διαδικασία, επιμένουν οι Μοναχοί-Θα διεξαχθεί κανονικά η δίκη, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Στο μεταξύ προ ημερών οι δικηγόροι των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών ισχυρίζονται πως η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής του Συνοδικού είναι άκυρη και πρέπει να παύσει κάθε δίωξη. «Είναι παράνομη και αντιβαίνει τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της εκκλησίας», τόνισε δικηγόρος των Μοναχών μιλώντας προ ημερών στη Cyprus Times.

Απάντηση στο υπόμνημα το οποίο επέδωσαν οι δικηγόροι των μοναχών της Ιεράς Μονής Αββακούμ προς την Ανακριτική Επιτροπή έδωσε μέσω του δικηγόρου του και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Μητροπολίτης, «έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει ο κάθε Ιεράρχης, όταν έχει ενώπιον του βάσιμες υποψίες ότι λαμβάνουν στη Μητρόπολή του τέτοιες συμπεριφορές – όπως αυτές που σήμερα εξετάζονται από τις αρμόδιες Αρχές».

Πάντως, σε δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ξεκαθάρισε πως όσα γίνονται με την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ βρίσκονται μέσα στον Καταστατικό της Εκκλησίας και είναι όλα νόμιμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η δίκη θα διεξαχθεί κανονικά.

Οδηγίες Εισαγγελίας να επισπεύδει και το αστυνομικό κομμάτι

Την ώρα που τα πράγματα στην εκκλησιαστική τους διάσταση περιπλέκονται και μοιάζουν σαν κουβάρι που δεν έχει άκρη, οι έρευνες των ανακριτών της αστυνομίας συνεχίζονται.

Η πορεία των ερευνών βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Νομική Υπηρεσία κατά την οποία ενημερώθηκαν τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Κατά τη σύσκεψη δόθηκαν εκ νέου οδηγίες στους ανακριτές, με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών και την αποστολή των φακέλων των υποθέσεων στην εισαγγελία.

Οι έρευνες της Αστυνομίας υπενθυμίζεται πως αφορούν την αυτεπάγγελτη έρευνα μετά το βίντεο και την επίθεση που δέχεται γυναίκα με ζώνη από μοναχό στο προαύλιο του Μοναστηριού, την καταγγελία πρώην εργαζόμενου στη Μονή για σεξουαλική παρενόχληση και την καταγγελία μοναχού για ξυλοδαρμό του.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες σε σχέση με το μεγάλο χρηματικό ποσό που έχει εντοπιστεί σε χρηματοκιβώτιο στη Μονή, με το ποσό των 807 χιλιάδων ευρώ.

Στο έλεος του Θεού το Μοναστήρι, μοιάζει εγκαταλειμμένο

Καταγγελίες που έφτασαν στην Cyprus Times από το Φτερικούδι και πιστούς που αγαπούν τη Μονή και τον Ιερό της χώρο, κάνουν λόγο για «τραγική κατάσταση» στο Μοναστήρι.

Μιλώντας στη Cyprus Times ανέφεραν πως το μοναστήρι από την 5η Μαρτίου οπότε και έγινε η «έφοδος» και ξέσπασε το σκάνδαλο αυτό «αφέθηκε στο έλεος του Θεού».

Συγκεκριμένα ανέφεραν πως αυτή την στιγμή επικρατεί ακαταστασία και ύπαρξη τρωκτικών, ενώ έχουν καταστραφεί όλοι οι κήποι και τα φυτά, που άλλοτε φρόντιζαν οι πατέρες. «Μοιάζει εγκατελλειμένο και παρατημένο» είπαν χαρακτηριστικά.

Οι πιστοί τόσο από την κοινότητα όσο και από άλλες περιοχές της Κύπρου καλούν τους αρμόδιους όπως δοθεί ξανά ζωή στο μοναστήρι, ενώ ζητούν και σεβασμό προς τον Ιερό χώρο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.