Μητροπολίτης Πειραιώς : Με εκτενή θεολογική παρέμβαση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ αναλύει το φαινόμενο της λεγόμενης «Αγγελοθεραπείας» και της σύγχρονης «Ψευδοαγγελολογίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αυθεντική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ο Ιεράρχης επιχειρεί να παρουσιάσει τη θεολογική διάσταση του ζητήματος και να ενημερώσει τους πιστούς για τους πνευματικούς κινδύνους που, κατά την ορθόδοξη θεώρηση, κρύβονται πίσω από τέτοιες πρακτικές.

Τι είναι η λεγόμενη «Ψευδοαγγελολογία»
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα θεωρίες και πρακτικές που παρουσιάζουν τους αγγέλους ως πνευματικούς οδηγούς, θεραπευτές ή μεσολαβητές, αποδίδοντάς τους ιδιότητες που δεν συμφωνούν με την πίστη και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι αντιλήψεις αυτές αντλούν στοιχεία από τον αποκρυφισμό, τη θεοσοφία, την Καμπάλα, τον εσωτερισμό και το κίνημα της Νέας Εποχής (New Age), δημιουργώντας ένα συγκεχυμένο πνευματικό πλαίσιο που χρησιμοποιεί χριστιανική ορολογία αλλά αλλοιώνει το περιεχόμενό της.

Η ορθόδοξη διδασκαλία για τους Αγίους Αγγέλους
Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία διδάσκει πως οι Άγιοι Άγγελοι είναι κτιστά πνευματικά όντα, δημιουργήματα του Θεού, τα οποία υπηρετούν το θείο θέλημα και υμνούν ακατάπαυστα τη θεία μεγαλοσύνη.

Αναφέρει ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται ονόματα γνωστών Αρχαγγέλων, όπως του Μιχαήλ, του Γαβριήλ ή του Ραφαήλ, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχετικές πρακτικές έχουν ορθόδοξο χαρακτήρα. Αντίθετα, επισημαίνει πως πολλές φορές γίνεται κατάχρηση της εκκλησιαστικής ορολογίας για να αποκτήσουν αξιοπιστία αντιλήψεις που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές πνευματικές παραδόσεις.

Προειδοποίηση για αποκρυφιστικές πρακτικές
Στην ομιλία του γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε πρακτικές όπως το channeling, οι επικλήσεις πνευματικών οντοτήτων και οι λεγόμενες ενεργειακές θεραπείες, οι οποίες προβάλλονται ως μέσα εσωτερικής ισορροπίας ή θεραπείας.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την ορθόδοξη θεολογία, οι πρακτικές αυτές δεν αποτελούν αθώες μορφές εναλλακτικής πνευματικότητας, αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρή πνευματική πλάνη, απομακρύνοντας τον άνθρωπο από την αυθεντική ζωή της Εκκλησίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει το φαινόμενο με ποιμαντική ευθύνη, επιδιώκοντας να ενημερώσει τους πιστούς και να τους προστατεύσει από διδασκαλίες που αλλοιώνουν το ορθόδοξο φρόνημα.

Η αληθινή θεραπεία κατά την Εκκλησία
Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι η πραγματική θεραπεία του ανθρώπου δεν επιτυγχάνεται μέσω αμφιλεγόμενων πνευματικών τεχνικών ή της επίκλησης άγνωστων πνευματικών οντοτήτων.

Όπως σημειώνει, η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει ότι η σωτηρία, ο φωτισμός και η πνευματική θεραπεία προσφέρονται αποκλειστικά μέσα από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, τη μετάνοια και τη συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια.

Σύμφωνα με τη θεολογική προσέγγιση που παρουσιάζει, η ζωή της Εκκλησίας αποτελεί τον αυθεντικό χώρο όπου θεραπεύονται οι πνευματικές πληγές του ανθρώπου και όπου ο πιστός καλείται να πορευθεί προς τη σωτηρία, έχοντας ως οδηγό το Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή και την Πατερική Παράδοση.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.