Την Κυριακή Η'Ματθαίου (30η Ιουλίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων εκκλησιάσθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Τριάδος στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

Ελειτούργησαν ο Πρωτοπρ. Ευάγγελος Παχυγιαννάκηε με τους συνεφημερίους του π. Κωνσταντίνο και π. Νεκτάριο,καθώς και ο παρεπιδημών Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου Εμμανουήλ Καροφυλλάκης.

Τη προτροπή των Ιερέων και έχοντας τη άδεια του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Πέτρας κ. Γερασίμου ο Μητροπολίτης Κορωνείας απηύθυνε σύντομες σκέψεις παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας

1. Ο Χριστός, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι ο Μεγάλος Τροφοδότης των ψυχών και των σωμάτων.

Και αυτό το βλέπουμε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή. Εθρεψε με την διδασκαλία Του τις ψυχές των ανθρώπων – πέντε χιλιάδες άνδρες εκτός από τα γυναικόπαιδα – μέχρι σημείου να ξεχάσουν και την πείνα τους.

Ομως ο Χριστός δεν τους αφήνει πεινασμένους και θαυματουργικά ικανοποιεί και την σωματική τους πείνα,ευλογώντας και πληθύνοντας τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθείς.

2. Ο άνθρωπος,πράγματι,είναι το μόνο ζωντανό όν,που έχει δύο πείνες,την σωματική και την ψυχική. Την υλική και πνευματική. Τα ζώα πεινούν μόνο σωματικά και όταν βρούν τροφή ικανοποιούνται. Ο άνθρωπος έστω και αν χορτάσει σωματικά,όμως μένει ψυχικά πεινασμένος.

Γι´ αυτό και προσπαθεί να ικανοποιήσει την ψυχική του πείνα αναζητώντας χορτασμό σε διάφορες κατευθύνσεις.

Επιδιώκει να αποκτήσει χρήματα,κτήματα, δόξα ή κυνηγά απολαύσεις θεμιτές και αθέμιτες. Όμως όλα αυτά τον αφήνουν τελικά ανικανοποίητο. Κοιτάξτε τους ανθρώπους της εποχής μας.

Ποτέ δεν είχαμε περισσότερες ευκολίες,περισσότερη γνώση,περισσότερη επιστήμη, περισσότερη τεχνολογία. Θα περίμενε κανείς να είναι όλοι οι άνθρωποι ευτυχείς. Αλλά η πραγματικότητα μάς διαψεύδει.

3. Αντλούμε «εις πύθον Δαναΐδων». Οι Δαναΐδες προσπαθούσαν να γεμίσουν με νερό ένα αμφορέα,που από κάτω ήταν ανοιχτός. Το ίδιο και ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ματαιοπονεί νομίζοντας ότι θα χορτάσει ψυχικά με όλα αυτά που επιδιώκει και παρά ταύτα μένει εσωτερικά πεινασμένος. Ρωτήστε τους ανθρώπους κάνοντας μια δημοσκόπηση – συνηθίζεται εσχάτως – «είσαι ευτυχής»;

Οι απαντήσεις θα μάς απογοητεύσουν. Και κάποτε οι καταστάσεις φθάνουν στα άκρα και βασιλεύει η κατάθλιψη. Η πιό διαδεδομένη σήμερα αρρώστια,που δεν αφήνει τον άνθρωπο να χαρεί την ζωή του και του δηλητηριάζει τον ψυχικό του κόσμο.

Και οι αιτίες; 80 τοις 100 ψυχολογικές. Εμείς λέμε 80 τοις 100 επειδή απουσιάζει ο Χριστός. Αιτία: « Η του Πνεύματος αλλοτρίωσις», όπως δηλώνει ο Μ. Βασίλειος. Δηλ.η αποξένωση από το Αγ. Πνεύμα.

4. Ο ποιητής αυτήν την αναζήτηση για την ικανοποίηση της ψυχικής πείνας την παραβάλλει με την αναζήτηση του Φωτός.

Και λένε οι αναζητητές:

«Πήγαμε στην Βαβυλώνα
στο Θιβέτ στην Καρχηδόνα
κι ανεβήκαμε κι αυτές
του Ολύμπου τις κορφές

μα κι εκεί η χαρά σαν πρώτα
σβηστηκε σαν λευκαφρός
ήταν φώτα,χίλια φώτα
μα δεν ήτανε το Φως»!

Και απαντά ο ποιητής :

«Κουρασμένοι στρατοκόποι,
που Σάς είδαν τόσοι τόποι.
Που σάς θόλωσε το μάτι
καταιγίδα ανεμοζάλη
δίψα,θλίψη, φόβος, μπόρα,
πάρτε και το μονοπάτι το φτωχό,
που θα σάς βγάλει
προς της Βηθλεέμ την χώρα.

Ακλουθάτε το,ακλουθάτε
απ´την φάτνη ως τον Σταυρό
μπόρεσα κι εγώ να βρώ
τ´άϋλο Φως,που αναζητάτε» (Γ. Βερίτης).

Μόνο αν γίνουμε συνοδοιπόροι με τον Χριστό «απ´τη φάτνη (ταπείνωση) ως τον Σταυρό (αγάπη μέχρι θυσίας)», θα βρούμε το Φως.

Θα ικανοποιήσουμε την ψυχική μας πείνα και θα νοιώσουμε την πληρότητα,που ποθούμε. Όμως βαδίζουμε συνειδητά αυτόν τον δρόμο;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.