Μια σημαντική και καινοτόμα προσπάθεια που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την θρησκευτική και πολιτιστική αξία ολόκληρης της Κρήτης και της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Λασιθίου και πολύ σημαντικών εταίρων από την Κύπρο.

Πρόκειται για μια πρόταση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας, Interreg, Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 με τίτλο «Προβολή και προστασία εκκλησιαστικών μνημείων με χρήση τεχνολογιών εικονικής περιήγησης».

Η πρόταση έρχεται μετά από συνεργασία του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης (BIC) της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας και του Επιμελητηρίου Λασιθίου ενώ από την πλευρά της Κύπρου συμμετέχει ο ΚΟΤ που είναι ο αντίστοιχος ΕΟΤ της Κύπρου, το αντίστοιχο ινστιτούτο ΙΤΕ της Κύπρου, η Υπηρεσία Αρχαιολογικών Μνημείων Κύπρου και το ΚΕΒΕ, η Ένωση Επιμελητηρίων Κύπρου

Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του BIC, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο οποίος είπε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση για την οποία υπάρχει αισιοδοξία πως θα πάρει το πράσινο φως και θα εγκριθεί, τονίζοντας τη σημασία που έχει τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας όσο και για το Επιμελητήριο Λασιθίου το ότι συνεργάζονται με τόσο σημαντικούς φορείς της Κύπρου.

Όπως είπε το έργο, με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, αφορά την ψηφιακή απεικόνιση των σημαντικότερων θρησκευτικών μνημείων της Κρήτης και της Κύπρου. Οι χρήστες θα μπορούν από τον υπολογιστή να «μπαίνουν μέσα» στα μνημεία και να αλληλεπιδρούν και να περιηγούνται στο χώρο, αλλά και να έχουν όλες τις πληροφορίες για την ιστορία και την θρησκευτική και πολιτιστική σημασία τους.

Στόχος είναι ανάπτυξη του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή που όπως τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου είναι ένας τομέας που αφορά 300.000 εκατομμύρια επισκεπτών παγκοσμίως με τον τζίρο να φτάνει τα 18 δισ. δολλάρια. Ο κ. Παπαβασιλείου έδωσε το παράδειγμα των πολλών Ρώσων που επισκέπτονται ήδη το Λασίθι και οι οποίοι γνωρίζουν και επισκέπτονται σταθερά λίγα μόνο απ’ τα πολλά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, ενώ τόνισε πως στόχο αποτελούν και οι Κινέζοι τουρίστες οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, λόγω και της δικιάς τους πολύ μεγάλης ιστορίας και παράδοσης.

Ταυτόχρονα προχωρήσει θα έχει και πολλά παράπλευρα οφέλη τόσο στις τοπικές οικονομίες όσο και τομέα της εκπαίδευσης αφού για πρώτη φορά με την ψηφιακή απεικόνιση θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία για μελέτη στον οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Η πρόταση έχει τύχει θερμής υποδοχής από πλευράς κυβέρνησης μετά από συνάντηση που έγινε παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων του Λασιθίου και τον κ. Θραψανιώτη με σύμβουλο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και η απάντηση για την έγκρισή της ή όχι αναμένεται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν 2 ή 3 προτάσεις, υπάρχουν και κάποιες αντίστοιχες με αυτή, όχι όμως με τόσο σημαντικούς εταίρους κάτι που

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και όπως ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου εφόσον εγκριθεί ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.