Η διοργάνωση του Εθνικού Συνεδρίου του Συλλόγου Ορθοδόξων Ρουμάνων Φοιτητών (ASCOR) το 2021, που ανακηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως έτος αφιερωμένο στην πο φόρος τιμής στην ρουμανική ποιμαντική εκτός Ρουμανίας, είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογηθούν οι δραστηριότητες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα οι ορθόδοξοι φοιτητές, αλλά και για το σχεδιασμό νέων, με σκοπό την εντατικοποίηση της αποστολής των νέων στη ζωή της Εκκλησίας.

Σε μια εκκοσμικευμένη κοινωνία, στην οποία η πίστη στον Θεό και οι πνευματικές αξίες περιθωριοποιούνται και η ελευθερία δεν συνδέεται πλέον με την ευθύνη, μερικοί νέοι είναι μπερδεμένοι και δεν έχουν ένα σημαντικό ιδανικό στη ζωή τους.

Σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο, ο ζήλος των νέων ανθρώπων να αναζητούν το νόημα της ζωής και τη συνεχή κοινωνία στη φιλία, την οικογένεια και την κοινότητα είναι ωφέλιμος και αξιέπαινος.

Χαιρόμαστε όταν πολλοί πιστοί και εργατικοί νέοι συμμετέχουν έντονα στη ζωή και τις ιεραποστολικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, πνευματικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά – φιλανθρωπικά, είτε μεμονωμένα είτε μέσω οργανώσεων. Όλοι αυτοί οι νέοι είναι μεγάλη ευλογία και πραγματική υποστήριξη για την Εκκλησία!

Ο Κύριος, ο οποίος μαρτύρησε και θυσιάστηκε, είπε προς τους μαθητές του: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιωάννης 8:12) και σε όσους τον ακολούθησαν είπε: «Σεις είσθε το φως του κόσμου» (Ματθαίος 5:14) και στους μαθητές Του, που κλήθηκαν στην Αποστολή, αποκρίθηκε: «Ούτως ας λάμψη το φως σας έμπροσθεν των ανθρώπων, δια να ίδωσι τα καλά σας έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα σας τον εν τοις ουρανοίς». (Ματθαίος 5:16).

Επομένως, όπως κάλεσε κάποτε ο Χριστός τους μαθητές Του στην αποστολή, έτσι και η Εκκλησία του Χριστού καλεί σήμερα τους νέους της σε αποστολή, να καλλιεργήσουν την αγάπη για τον Θεό και τους συνανθρώπους τους. Υπό αυτή την έννοια, ένας νέος, που αναζητά τη ζωή και την αιώνια αγάπη μπορεί πραγματικά να γίνει ένας ενθουσιώδης και ενεργός νέος, που θα υποστηρίξει το έργο και την αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού στην κοινωνία.

Με άλλα λόγια, η αποστολή ενός νεαρού Ορθόδοξου Χριστιανού περιλαμβάνει όχι μόνο τη συσσώρευση πνευματικής γνώσης από βιβλία και φως από την ορθόδοξη λειτουργική ζωή, αλλά και την κοινή χρήση αυτού του πνευματικού φωτός με άλλους νέους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμη και μέσα στην κοινωνία γενικότερα.

Αγαπητοί νέοι, από αυτή την άποψη, σας συγχαίρουμε για τη συμβολή σας στην οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των επετειακών εκδηλώσεων, με τίτλο Putna Celebration – 150. Συνέχεια ενός ιδανικού, που σηματοδότησε την συμπλήρωση 150 χρόνων από την «Πρώτη γιορτή των απανταχού Ρουμάνων» και από το «Πρώτο Συνέδριο Ρουμάνων φοιτητών», που διοργανώθηκε στην Πούτνα, το 1871, με πρωτοβουλία του ποιητή Μιχάι Εμινέσκου και άλλων νέων μαθητών της γενιάς του.

Με την ευκαιρία εκείνη, τόνισα, ότι το προσκύνημα νεαρών Ρουμάνων από τη χώρα και το εξωτερικό στην Ιερά Μονή Πούτνα ήταν μια όμορφη επιβεβαίωση της ρουμανικής ενότητας, σκέψης και συναισθήματος, αλλά επίσης ότι η αγάπη για τη χώρα σημαίνει, ταυτόχρονα, προσευχή, στοργή και δράση για την Ρουμανία. Ο πνευματικός θησαυρός των Ρουμάνων μπορεί να γίνει χαρά για το παρόν και το μέλλον της Ρουμανίας, αν ενώσουμε την πίστη με την πράξη, την αγάπη για το έθνος με τον διεθνικό διάλογο και την ελευθερία με την αλληλεγγύη.

Προσευχόμαστε στον Θεό να είστε υγιείς με πολλές επιτυχίες σε ό, τι κάνετε, δίνοντάς σας ειρήνη, χαρά, σοφία και κουράγιο και να ομολογήσετε την αγάπη του Χριστού, του Σωτήρα του κόσμου.

Με εκτίμηση,

Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.