Την σαφή του θέση σχετικά με την εξαιρετικά αρνητική τροπή που έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελληνο – τουρκικές σχέσεις θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης, ο οποίος διαχρονικά επιλέγει να τοποθετείται δημόσια όσον αφορά σε σημαντικά εθνικά θέματα, κάνει λόγο, μέσω δήλωσής του, για τουρκικές επιθέσεις, χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ανεπίτρεπτα προκλητικό και υπογραμμίζει πως όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν περί ελληνο-τουρκικής φιλίας, προφανώς και δεν μπορούν να ισχύουν στην σημερινή, ιδιαίτερη συγκυρία.

«Πληροφορήθηκα από κάποιους φίλους ότι κάποιοι αναρτούν στο διαδίκτυο παλαιότερα άρθρα μου σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.Είναι αυτονόητο, ότι οι τότε συνθήκες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις σημερινές» υπογραμμίζει με νόημα ο ίδιος και προσθέτει: «Σήμερα που οι Τουρκικές φρεγάτες αρμενίζουν στο Αιγαίο σε ελληνικά ύδατα, την επομένη μιας πραγματικής επίθεσης που δεχθήκαμε στον Έβρο από την Τουρκία του κ. Ερντογκάν, ο οποίος -ανεπίτρεπτα προσβλητικός- συμπεριφέρεται σαν να επιδιώκει με κάθε τρόπο θερμό επεισόδιο (για να μην αναφερθώ στα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό από την εγκληματική μεταχείριση των προσφύγων που μεταφέρθηκαν κατά εκατοντάδες στα νησιά μας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες από Τούρκους διακινητές με την πλήρη κάλυψη και βοήθεια του σημερινού Τουρκικού κράτους), εννοείται ότι δεν μπορεί να με αντιπροσωπεύουν οι τότε απόψεις μου».

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε πάντα υπέρμαχος της ειρήνης και της συνεργασίας. Η μουσική του, εξάλλου, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της ενότητας, της ειρήνης και της ελευθερίας. Και αυτό είναι κάτι, που όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει, δεν πρόκειται να αλλάξει: «Βεβαίως είμαι και θα είμαι πάντα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών μας όπως και όλων των λαών της γης αλλά πάντα με τον όρο της αμοιβαιότητας, της αλληλοκατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας του κάθε κράτους, των διεθνών συνθηκών που έχουν υπογραφεί και του Διεθνούς Δικαίου γενικότερα».

Όταν, ωστόσο, κάποιοι παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα μιας άλλης χώρας είναι αυτονόητο για εκείνον πως θα πρέπει όλοι να τασσόμαστε εναντίον του: «Σήμερα ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μια άκρως επιθετική και απειλητική πολιτική από την Τουρκία του Ερντογάν και εγώ ως Έλληνας δεν είναι δυνατόν να μην είμαι στρατευμένος στην υπεράσπιση των Δικαίων μας» επισημαίνει.
Να θυμίσουμε πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε τοποθετηθεί δημόσια, πριν από λίγους μήνες, και για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Έβρο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, η σκέψη μου βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών μας που υπερασπίζουν τα σύνορα της πατρίδας και στους γενναίους άντρες και γυναίκες του Έβρου…».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.