Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE στην καρδιά της Ορθοδοξίας, μαζί με εκατοντάδες Έλληνες της Πόλης

Μπαίνοντας στο ταξί για το Φανάρι, διαπίστωσα πως ο Τούρκος οδηγός, όπως και άλλοι συνάδελφοί του τους οποίους ρώτησε, δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει Πατριαρχείο Ορθόδοξο στην Πόλη.

Περπατώντας στην περιοχή Φενέρ της Κωνσταντινούπολης, ελάχιστα είναι αυτά που θα σου θυμίσουν οποιαδήποτε ύπαρξη ελληνικού στοιχείου. Η παλιά περιοχή των Ελλήνων πλέον έχει μεταλλαχθεί σε άλλο ένα προάστιο της Τουρκίας με μικροπωλητές, ιμάμηδες, αντιαισθητικά τραγούδια, όχλος από Τούρκους που πίνουν και ξεσαλώνουν. Μπαίνοντας στο ταπεινό κτίριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού προσκύνησα με ευλάβεια τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ιωάννου Χρυσοστόμου, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίας Ευφημίας, και καθώς ετοιμαζόμασταν για τον εσπερινό ακούγονταν απέξω (λες και γινόταν επίτηδες) από τα μεγάφωνα η έκκληση από τους Ιμάμηδες για προσευχή. 

Οι Έλληνες, κάτοικοι της περιοχής , δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτό το καθημερινό φαινόμενο, αντ αυτού, μκροί, μεγάλοι, γυναίκες και παιδιά εισήλθαν στον Πατριαρχικό Ναό για να ξεκινήσει το Μυστήριο.

Με συνεπήρε η ένταση με την οποία ακουγόταν ο Θείος Λόγος, η τόλμη των Ιερέων, ο ζήλος και η  Πίστη διαγραφόταν στα μάτια τους. Δεν υπήρχε πλέον Τουρκία, δεν υπήρχε Ερντογάν και φανατικοί ισλαμιστές που πολεμούν παντοιοτρόπως το Φανάρι, ασχέτως αν δεν γίνεται ευρέως γνωστό. Υπήρχε μόνο ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, εμείς οι Έλληνες, οι λίγοι αλλά αρκετοί, και η Πόλη μας η Κωνσταντινούπολη.

Εκείνες τις στιγμές του Εσπερινού, τα παιδιά, τα Ελληνάκια που μένουν στην Πόλη, αν και καθημερινά υφίστανται πόλεμο σφοδρό για τα πιστεύω τους, απόψε στον Πατριαρχικό Ναό ένωσαν τη φωνή τους δυνατά με το Θεό.

Τόσο δυνατά που εξαφανίστηκαν όλοι οι εχθροί της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος μέσα στη Πόλη τους.

Και σε μια πόλη εκατομμυρίων, το Φανάρι έδινε τον παλμό στη ζωή.

Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι Μια χούφτα Έλληνες-Σήμερα η καρδιά της Πόλης χτυπούσε στο ταπεινό Φανάρι

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.