Και τα έτη όλων σας πολλά κι ευλογημένα να είναι απ' το Θεό, με υγεία και Χαρά Θεού, με τις πρεσβείες, εκτός των Αγίων μας Δαυίδ και Ιακώβου, των νοικοκύρηδων αυτής της Μονής και τις ευχές του αγίου διαδόχου τους, του μακαριστού Γέροντος Κυρίλλου, αλλά και με τις πρεσβείες των σήμερα εορταζομένων Αγίων, του Αγίου Καλλιστράτου και των 49 στρατιωτών που μαρτύρησαν μαζί του κατά τα δύσκολα χρόνια της ειδωλολατρείας επί Διοκλητιανού, αλλά και της 19χρονης, κοπελίτσα ήταν η Αγία Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή, απ' το Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης.

Ο πατέρας της, Χριστιανός ων, επειδή ενεπλάκη σε μια συμπλοκή με έναν Τούρκο και τον σκότωσε , προκειμένου να αποφύγει ποινές , αποδέχθηκε τον Μουσουλμανισμό, έγινε Μουσουλμάνος.
Η μάνα της όμως, η σύζυγος αυτού που εξισλαμίσθηκε, παρέμενε στις αρχές της πίστεως και της ευσεβείας και δίδασκε την πίστη και την αρετή στην κόρη της.
Όμως πιεζόταν όσο μεγάλωνε η Ακυλίνα από τον πατέρα της και από τους Τούρκους, ν’ ασπαστεί το Μουσουλμανισμό.
Αλλ’ εκείνη παρέμεινε στις αρχές της με πίστη στον Ιησού Χριστό, στην Κυρία Θεοτόκο, στην Παναγία μας, στην Αγία Τριάδα, στους Αγίους μας.
Συνελήφθη, όμως, από τους Τούρκους προκειμένου ή να ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό ή να μαρτυρήσει.
Κι εκείνη, παρόλο που ήταν 19 ετών άντλησε δύναμη από την πίστη της και παρέμεινε στερεά και δεν αρνήθηκε τον Αληθινό Θεό.
Πολλούς ραβδισμούς, σκληρά τα μαρτύρια που υπέστη, έως ότου εθανατώθη.
Αλλ’ όμως, το σώμα της ευωδίαζε και φως απ’ τον Ουρανό εκπέμπετο στον τάφο της.
Κι έτσι από τότε είναι στο Ουράνιο στερέωμα και πρεσβεύει μέρα-νύχτα ,μαζί με την Κυρία Θεοτόκο και με όλους τους Αγίους μας, για όλους εμάς.
Και γι’ αυτό κι εμείς μπορούμε μέσα απ’ τις τόσες δυσκολίες αυτής της ζωής, να ξεφεύγομε κι απ’ τις παγίδες του διαβόλου και να παραμένομε στην οδό που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού, την οποίαν ευχόμεθα να κληρονομήσετε όλοι σας και όλοι μας. Αμήν!》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, 27/9/2021

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.