Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη Του, στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στ’ όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Εσπερινός προεξάρχοντος του, ορισθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μοναδικού εκπροσώπου Αυτής, λόγω των υφισταμένων μέτρων για την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου πλαισιουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

DSC 7322

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, προσφωνών ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, που παρά την πανδημία, αλλά και την πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό προς τον ίδιο και άλλους έξι Αρχιερείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συνέχισαν να τιμούν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΕ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ανέδειξε την σημαντικότητα της παρουσίας τόσο των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών (παρέστησαν οι δύο Υφυπουργοί της Κυβερνήσεως κ. Δήμας Χρίστος και κ. Ταγαράς Νικόλαος, οι βουλευτές Κορινθίας κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος και πλήθος Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων καθώς και ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ταξίαρχος Μηχανικού κ. Παπαλεωνίδας Λεωνίδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης και ο Πύραρχος κ. Γεροβασίλης Βασίλης, ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος), όσο και του κόσμου, που σ’ αυτά τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021», τα δυσκολότερα από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, δήλωσαν την περίτρανη και αδιαμφισβήτητη αγάπη τους στον Πολιούχο Απόστολο της Κορίνθου και της Ελλάδος, που, παρά το καύμα των 40 βαθμών Κελσίου, Αυτός συνεχίζει αενάως να δροσίζει τις ψυχές μας. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον Συνοδικό Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, τον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμητικώς όρισε εκπρόσωπο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να διακονήσει τον Θείο λόγο απευθύνοντας λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους Πιστούς.

DSC 7356

Ο άγιος Ζακύνθου κ. Διονύσιος, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εκκίνησε την ομιλία του με τους λόγους «Ποίοις εὐφημιῶν στέμμασιν, ἀναδήσωμεν Πέτρον καὶ Παῦλον; τοὺς διῃρημένους τοῖς σώμασι, καὶ ἡνωμένους τῷ Πνεύματι, τοὺς θεοκηρύκων πρωτοστάτας, τὸν μέν, ὡς τῶν Ἀποστόλων προεξάρχοντα, τὸν δέ, ὡς ὑπὲρ τοὺς ἄλλους κοπιάσαντα· τούτους γὰρ ὄντως ἀξίως, ἀθανάτου δόξης, διαδήμασι στεφανοῖ, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ ἔχων τὸ μέγα ἔλεος» (Στιχηρό προσόμοιο Εσπερινού). Πώς να σταθώ ενώπιον των δύο Αυτών Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και να τιμήσω την μνήμη Τους, διερωτήθηκε ο άγιος Ζακύνθου, παρά μόνον εάν δεν ελάμβανα την τιμή από την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπό μας να τους εκπροσωπήσω, ως Συνοδικός Ιεράρχης, αλλά και την τιμή της προσκλήσεως από εσάς Σεπτέ Ποιμενάρχα της Κορίνθου κ. Διονύσιε και τον αγαπητό σας συνεργάτη, τον Θεοφιλέστατο άγιο αδελφό κ. Αγάπιο.

Οι Χριστιανοί είμαστε αριθμητικά πολλοί και συναποτελούμε την Αγία μας Εκκλησία, μέσω της μοναδικότητος μας, της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της αγάπης μεταξύ μας. Οφείλουμε να σταθούμε άξιοι αυτής της τιμής διατηρώντας την μεταξύ μας ενότητα και συνεργασία. Οι φυλετικές και κοινωνικές διαφορές δεν είναι ικανές να διασπάσουν την Εκκλησία. Ο Απ. Παύλος θέτει μια σημαντική παράμετρο. Ο Θεός ορίζει την θέση μας μέσα στην Εκκλησία. Εμείς απλά υπακούουμε αγωνιζόμενοι να ανταποκριθούμε στην κρίση Του. Δεν έχει θέση ο εγωισμός στην Εκκλησία. Ο Κύριος μας δίδει το μέτρο, δείχνει το δρόμο προς το θέλημά Του. Δεν μπορεί το μάτι να πει στο χέρι δεν σε χρειάζομαι λέει ο Παύλος. Όλοι έχουμε ανάγκη τον άλλο και ο Θεός αξιολογεί την αρετή, όχι την κοινωνική θέση, που κατέχει ο καθένας. Δεν υπάρχει τάξη χαρισματούχων στην Εκκλησία. Είμαστε όλοι εν δυνάμει άγιοι. Όλοι έχουμε τις προϋποθέσεις να κατακτήσουμε τον Παράδεισο. Οφείλουμε σε όλη μας τη ζωή να έχουμε πνεύμα μαθητείας και ο Θεός μας δίδει πλουσιοπάροχα ευκαιρίες για τον Παράδεισο. Όταν ένας πάσχει οι υπόλοιποι συμπάσχουμε και όταν κάποιος δοξάζεται οι υπόλοιποι χαιρόμεθα λέει ο Απόστολος. Περισσότερο επίκαιρος από ποτέ ο Παύλος σήμερα, που η ενότητα, η αγάπη και η συνεργασία είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, καθώς μέσω της διδασκαλίας του θα οδηγηθούμε στην λύση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουμε, αλλά και στην Σωτηρία των ψυχών μας. Ας μας καθοδηγεί ο Απόστολος Παύλος Σεβασμιώτατε στην Ουράνια Βασιλεία των Ουρανών.

Η τηλεοπτική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε από τα τοπικά κανάλια «TV SUPER», και «ΗΛΕΚΤΡΑ TV» καθώς και το «ΛΥΧΝΟΣ TV» η δε ραδιοφωνική κάλυψη από τον Ρ/Σ «Της Εκκλησίας της Ελλάδος» και τον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία», ενώ διαδικτυακά καλύφθηκε ο Εσπερινός από τον πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Arxon.gr. Επιπρόσθετα, σύσσωμος ο Τοπικός Τύπος προσήλθε και «κάλυψε» το σπουδαίο αυτό για τον Νομό μας θρησκευτικό γεγονός. Στις διευθύνσεις όλων των Μέσων Ενημέρωσης, που παρέστησαν, η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.