Με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου, ιδιαίτερη λαμπρότητα και έντονο θρησκευτικό και εθνικό συμβολισμό πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τήνο, ανήμερα της μνήμης της Οσίας Πελαγίας, η Μεγάλη Λιτανεία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας – της εικόνας που, όπως αποκαλύφθηκε από τη μοναχή Πελαγία το 1822, αποτέλεσε πνευματικό θεμέλιο της νεότερης Ελλάδας.
Παρόντες στην κορυφαία αυτή στιγμή για το νησί και την Ορθοδοξία ήταν η πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κυρία Βασιλική Θάνου, καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντίζας, συνοδευόμενος από επιτελείς, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και χιλιάδες προσκυνητές.
Θρησκευτική κορύφωση στη μνήμη της Οσίας Πελαγίας
Ο πανηγυρικός εορτασμός της Οσίας Πελαγίας, η οποία είδε σε όραμα την ίδια την Παναγία και υπέδειξε το σημείο όπου ήταν θαμμένη η ιερή εικόνα της Ευαγγελίστριας τη φετινή χρονιά είχε σαφέστατα περισσότερο κόσμο από προηγούμενα χρόνια.. Η Λιτανεία ξεκίνησε από το Ιερό Μοναστήρι της Οσίας Πελαγίας στο Κεχροβούνι στις 7 το απόγευμα, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, και διήλθε από τους δρόμους της πόλης της Τήνου, διασχίζοντας περιοχές θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας.
Στις 9:15 μ.μ., η Πομπή έφτασε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου και τελέστηκε σύντομη δέηση. Από εκεί, συνοδεία φιλαρμονικής μπάντας, δεκάδων κληρικών και πλήθους πιστών, η εικόνα οδηγήθηκε προς το λιμάνι της Τήνου.
Ισχυρή παρουσία Πολιτείας και Ενόπλων Δυνάμεων
Η παρουσία της πρώην Πρωθυπουργού, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ανέδειξε τη διαρκή σύνδεση μεταξύ Πίστης και Πατρίδας. Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, προεξάρχων της Λιτανείας, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη δοξολογία, αναφέρθηκε στην ανάγκη πνευματικής εγρήγορσης του ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για προσπάθειες αποχριστιανοποίησης από οργανωμένα κέντρα.
«Οι δύο τιμές του Έθνους, η Πίστη και η Πατρίδα, προηγούνται κάθε Πομπής, είναι ενωμένες και αδιαίρετες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο εκκλησίασμα.
Εντυπωσιακό το τελετουργικό υπό τον συντονισμό του Πατρός Γεωργίου Φανερού
Την οργάνωση της Λιτανείας και του συνολικού τελετουργικού είχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ευαγγελίστριας Πατήρ Γεώργιος Φανερός, ο οποίος συντόνισε με ακρίβεια και ευλάβεια την πορεία, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη συμμετοχή των πιστών, των αρχών και των κληρικών από όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη τιμή απέδωσε το Λιμενικό Σώμα με την επίσημη παρουσία του Αρχηγού Αντιναυάρχου Τρύφωνα Κοντίζα, ενώ σκάφη του Λ.Σ. απέδωσαν ναυτικές τιμές καθώς η εικόνα περνούσε μπροστά από το λιμάνι. Παράλληλα, λεωφορεία, σκάφη και πολίτες με κόρνες και φωνές χαράςσυνόδευσαν τη λιτανεία δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα λαϊκής πανηγύρεως με πνευματική δύναμη.
Πάνω από 10.000 πιστοί στην Πομπή
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών αρχών, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν την πόλη της Τήνου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ποτάμι πίστης, ευγνωμοσύνης και θαυμασμού. Η συμμετοχή νέων, οικογενειών, μοναχών, προσκυνητών από την ηπειρωτική Ελλάδα και ξένων επισκεπτών ήταν συγκινητική.
Ο επίλογος στο Λιμάνι – Τιμές με βεγγαλικά και προσευχή
Στην τελική στάση, στο λιμάνι, η Λιτανεία κορυφώθηκε με ρίψη βεγγαλικών και ψαλμούς από τους ιερείς που συγκλόνισαν το πλήθος. Η εικόνα οδηγήθηκε με ευλάβεια πίσω στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης, αφήνοντας το νησί για άλλη μια φορά πλημμυρισμένο από ελπίδα, δέος και πνευματική δύναμη.
Το μήνυμα της σημερινής ημέρας ήταν σαφές: Σε καιρούς δοκιμασίας, η Ορθοδοξία, η Ιστορία και η Πίστη λειτουργούν ως πυλώνες ενότητας και εθνικής ανάτασης.
Από την Τήνο, γράφτηκε άλλη μία σελίδα σύγχρονης ιστορίας, εκεί όπου το θαύμα του 1822 παραμένει ζωντανό.
πηγη ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE












































