Αυτό που θα περίμενε κανείς να κάνει η ελληνική πολιτεία για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, το έκαναν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες: μια ελληνική και μία κυπριακή.

Ο Αστέρας Τρίπολης και ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας προχώρησαν από κοινού στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης επετειακής εμφάνισης με τον Σταυρό να φιγουράρει σε ολόκληρη τη φανέλα.

Εκπροσωπώντας πέραν της αθλητικής υπόστασής τους και τις περιοχές που εδράζονται, δηλαδή την ιστορική Τρίπολη της Αρκαδίας και την πρωτεύουσα της Κύπρου, την πόλη της Λευκωσίας, με περηφάνια ανακοινώνουν την επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας και στον πιο σημαντικό τομέα, αυτόν της εθνικής τους συνύπαρξης.

Με την απεικόνιση της ευλογίας της σημαίας της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, τον Σταυρό, όπως αυτός απεικονίζεται στην πρώτη σημαία του ελληνικού Έθνους, να δεσπόζει στο μπροστινό μέρος και την αναγραφή στην πλάτη «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η΄ ΘΑΝΑΤΟΣ», με τον αριθμό «21» οι δύο ομάδες αποτυπώνουν την πιο ένδοξη στιγμή του Ελληνισμού.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την παλιγγενεσία του ελληνικού Έθνους σηματοδοτώντας την έναρξη της αποτίναξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία εποφθαλμιούσε σε κατάκτηση ολόκληρης της Ευρώπης. Αποτέλεσε δε για τους σκλαβωμένους Έλληνες, την ανάσταση της χαμένης Εθνικής ταυτότητας, που αλλοιωνόταν για 4 ολόκληρους αιώνες, με κίνδυνο να εξαλειφθεί από προσώπου γης.

Η άλωση της Τριπολιτσάς λίγους μήνες μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να υψώνει την ελληνική σημαία και να ταυτίζεται με την πόλη, ήταν ένα κομβικό σημείο για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης. Τον ίδιο καιρό, στην Λευκωσία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, μυημένος στο έργο της Φιλικής Εταιρείας, συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται από τους Τούρκους. Δύο εξέχουσες προσωπικότητες ταυτισμένες με το πιο σημαντικό αίσθημα των Ελλήνων: τη θέλησή τους για Ελευθερία.

Με έντονα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας ανακοινώνουμε αυτή την πρώτη κοινή ενέργεια ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες με αποκορύφωμα, την διεξαγωγή όταν αυτό είναι εφικτό, φιλικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων στο στάδιο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» στην Τρίπολη.

Συμβολικά έχουν δημιουργηθεί προς πώληση, 200 συλλεκτικές φανέλες για κάθε ομάδα, για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Συμβολική είναι και η απόφαση, η ανακοίνωση να γίνει στις 25 Μαρτίου και ώρα 18.21 ακριβώς, για να τιμηθούν η ημερομηνία και χρονολογία της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι ανακοινώσεις των δύο ομάδων:

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ με βαθιά συναισθήματα παρουσιάζει την επετειακή φανέλα ακριβώς στα σημεία της ιστορικής Αρκαδίας, τα οποία ταυτίστηκαν με τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το σπίτι των παιδικών του χρόνων στο Λιμποβίσι, η περιοχή Κάθισμα με τον ιστορικό βράχο, από όπου παρακολουθούσε την Τρίπολη και την πορεία της Επανάστασης και η πλατεία Άρεως, όπου δεσπόζει το άγαλμά του με το άλογό του.

ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ με αίσθημα εθνικής περηφάνιας παρουσιάζει την επετειακή φανέλα δίπλα στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας Παναγίας Φανερωμένης και στην προτομή του κύπριου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Ιωάννη Σταυριανού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.