ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, στην οποία τιμώνται η ανακομιδή και η κατάθεση σ’ αυτόν των λειψάνων του Αγίου και τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα της Παλαιστίνη. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από την Εκκλησία στις 3 Νοεμβρίου.
Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου: ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 3 Νοεμβρίου- Eορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν
Μετά τον αποκεφαλισμό του αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού Γεωργίου, κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών επί Διοκλητιανού, το 303, το λείψανό του μεταφέρθηκε και τάφηκε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, την πόλη όπου, σύμφωνα με μια παράδοση, είχε μαρτυρήσει.
Η Λύδδα είναι η Διόσπολη των αρχαίων Ελλήνων· σήμερα ονομάζεται Λοντ κι ευρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου οικοδομήθηκε μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, μέσα στον οποίο εναποτέθηκαν τα λείψανά του.
Ο ναός καταστράφηκε το 1010 από τον χαλίφη Χακίμ, ξαναχτίστηκε από τους σταυροφόρους και καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τον σουλτάνο Σαλαντίν το 1191.
Το 1349 ξαναχτίστηκε με άδεια του σουλτάνου της Αιγύπτου, αλλά ένας από τους διαδόχους του, το 1442, τον έκανε τζαμί.
Ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Α’ τον απέδωσε και πάλι στους Χριστιανούς το 1517. Το 1837 καταστράφηκε από σεισμό και το 1871 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος Β’ τον ανοικοδόμησε για τελευταία φορά.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Ὁ Οἶκος
Μέγας ἐν προστασίαις ἐπὶ γῆς ἀνεδείχθης, τοῦ Κυρίου θεράπον καὶ φίλε· τὸν πιστὸν γὰρ λαὸν περισκέπων, σῴζεις ἀεὶ Ἔνδοξε· διὸ πίστει καὶ πόθῳ βοῶμέν σοι πολύαθλε.
Χαῖρε, δι’ οὗ φρυκτωρεῖται ὁ κόσμος, χαῖρε, δι’ οὗ ὁ στρατὸς καταλάμπει.
Χαῖρε, τῶν πιστῶν αἰχμαλώτων ἡ λύτρωσις, χαῖρε, δεσμωτῶν ἡ ὀξεῖα ἀντίληψις.
Χαῖρε, ὕψος τῶν ἐκ πίστεως προστρεχόντων σοι θερμῶς,
χαῖρε, πλοῦτος τῶν ποθούντων σε, καὶ ἐν θλίψει χαρμονή.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις βασιλέων τὸ τεῖχος, χαῖρε, ὅτι παρέχεις ἐν πολέμοις τὸ νῖκος.
Χαῖρε, ἀστὴρ φωτίζων τοὺς πλέοντας, χαῖρε, λυτὴρ παντοίας κακώσεως.
Χαῖρε, εἰς ὃν πᾶς πιστὸς καταφεύγει, χαῖρε, δι’ οὗ εὐφημεῖται ὁ πλάστης.
Χαίροις, Μάρτυς Γεώργιε.