Με την πλήρωση των κενών θέσεων των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Καστορίας, Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα καθώς οι κενές θέσεις είναι πολλές οπότε η όλη διαδικασία για την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών θα είναι χρονοβόρα.

Οι εκλογές θα ξεκινήσουν με την πλήρωση της κενής θέσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά και στη συνέχεια θα ακολουθήσαν με την σειρά αυτές των Καστορίας, Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας.

Συνολικά οι εκλέκτορες σε αυτή τη διαδικασία είναι 77.

Η διαδικασία εκλογής
Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 590/1977 (Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος):

“Προς πλήρωσιν χηρεύσαντος μητροπολιτικού τινος θρόνου τα μέλη της Ι. Σ. Ι., συνερχόμενα εις συνεδρίαν, εκλέγουν διά μυστικής Ψηφοφορίας τρεις υποψηφίους εκ των εγγεγραμμένων εις τον κατάλογον των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων κληρικών. Εκαστος εκλέκτωρ υποχρεούται να αναγράψη εν τω ψηφοδελτίω αυτού τρεις υποψηφίους. Εν συνεχεία η Ι. Σ.Ι. διά μυστικής Ψηφοφορίας και διά σχετικής πλειονοψηφίας εκλέγει ένα εκ των τριών προς πλήρωσιν της χηρευούσης Μητροπόλεως.

Εκλόγιμοι επίσης είναι άνευ εγγραφής εις κατάλογον οι καθ` οιονδήποτε τρόπον σχολάζοντες Μητροπολίται της Εκκλησίας της Ελλάδος, και οι Βοηθοί Επίσκοποι, ως και οι κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος Τιτουλάριοι Μητροπολίται και Επίσκοποι.

Εν περιπτώσει ισοψηφίας είτε μεταξύ των Μητροπολιτών, είτε μεταξύ Επισκόπων, προτιμάται ο έχων τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης, μεταξύ Πρεσβυτέρων ή Διακόνων προτιμάται ο κατά βαθμόν ανώτερος μεταξύ δε Πρεσβυτέρων ο έχων τα πρεσβεία της Ιερωσύνης”.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα τελεστούν τα Μικρά και τα Μεγάλα Μηνύματα. Τα Μεγάλα Μηνύματα των εκλεγησομένων νέων Μητροπολιτών θα τελεσθούν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων που ισχύουν εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.