«Μέσα στη γενικευμένη ατμόσφαιρα της φοβίας που επικρατούσε μετά την Σταύρωση, οι δυο κρυφοί μαθητές του Χριστού, Νικόδημος και Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, με τη δύναμη της πίστης, με θάρρος και ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή τους τόλμησαν να ζητήσουν την άδεια από τον Πιλάτο να ενταφιάσουν το σώμα του Διδασκάλου. Τολμούν χωρίς να σκέπτονται τον εαυτό τους, χωρίς να υπολογίζουν την ασφάλειά τους, διότι η αγάπη τους στον Κύριο τους οδηγεί στο καθήκον και την εκπλήρωση του χρέους. Η πίστη τους υπερβαίνει το φράγμα του φόβου, την ώρα που η κοινή αίσθηση δέχεται ότι όλα έχουν τελειώσει.

Αποκαθηλώνουν το σώμα του Ιησού, το περιποιούνται με μύρα, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το ενταφιάζουν σε καινούργιο τάφο και αποχωρούν, αφού πρώτα σφραγίσουν την είσοδο του μνημείου με ένα μεγάλο λίθο… Γίνονται έμπρακτα πρότυπα πίστεως και ευσυνειδησίας και υπόδειγμα για μας θάρρους και τόλμης στα θέματα της πίστεως και της αποστολής μας… Παράλληλα και οι Μυροφόρες. Η αγάπη τους για τον Διδάσκαλο τις οπλίζει με θάρρος και τόλμη για να πλησιάσουν το Ζωοδόχο Τάφο.

Δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε το σκοτάδι, ούτε τον διωγμό, ούτε τις απειλές, ούτε τη φυλακή, ούτε την στρατιωτική φρουρά. Ούτε όμως και το λογικό εμπόδιο του λίθου μεταβάλλει το σκοπό και την διάθεσή τους. Σε αυτή την ανάγκη της καρδιάς τους δε σκέφθηκαν ότι όποιο θέμα δεν μπορεί να λύσει η λογική το λύνει ο Ουρανός με ένα τρόπο που την παραμερίζει… Χάρη στην τόλμη τους ο φόβος μετεβλήθη σε πίστη, η λύπη σε χαρά, διότι ο θάνατος νεκρώθηκε και ο Άδης θρηνεί. Δεν ήταν δυνατό να παραμένει στον Τάφο η Πηγή της Ζωής, ο ίδιος ο Θεός… Αγγελιοφόρος του πιο ελπιδοφόρου μηνύματος εξαγγέλλει και σήμερα η Εκκλησία στον κόσμο την αναστάσιμη εμπειρία των Μυροφόρων ότι «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας» και έρχεται να απαλλάξει από τους φόβους και τα λογικά διλήμματα όλους όσους πιστεύουν έμπρακτα, με θάρρος και τόλμη, σ’ Αυτόν…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κηρύττων τον θείο λόγο, στον Ιερό μεταβυζαντινό Ναό Σωτήρος Χριστού Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε την Κυριακή των Μυροφόρων, στις 3 του μηνός Μαΐου ε.ε.

Ο Σεβασμιώτατος πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, συνεχάρη τον άγοντα τα ονομαστήρια του εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα, εξήρε την δεκαετή ευδόκιμο διακονία του στην τοπική Εκκλησία και του ευχήθηκε να εμπνέεται πάντοτε από το παράδειγμα του προστάτου του Αγίου Νικοδήμου, του κρυφού και νυκτερινού μαθητού του Κυρίου, για να υπηρετεί τον Θεό και τον άνθρωπο με πίστη, θάρρος και τόλμη και να είναι η ζωή του μία διαρκής μαρτυρία της Αναστάσεως.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.