Με τον Μεθέορτο Εσπερινό και την Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου Ελευθερίου ολοκληρωθήκαν σήμερα, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο Χαλάνδρι.
Στον Μεθέορτο Εσπερινό προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ιερού Ναού και κληρικούς άλλων Μητροπόλεων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου Ελευθερίου σε δρόμους της ενορίας.
Ο Θεοφιλέστατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην έννοια της ελευθερίας την οποία πρώτος εβίωσε ο Άγιος Αυτός ο μεγάλος, ιεράρχης και μάρτυρας ο Άγιος Ελευθέριος γιατί ακριβώς κατανόησε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, σε μια εποχή σκότους, σε μια εποχή ψεύδους, σε μια εποχή δουλείας, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως και προτίστως δεν υπήρχαν τα προσωπικά δικαιώματα δηλαδή το να νιώθει και να είναι πραγματικά ελεύθερος ο άνθρωπος σε όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητάς του, εκείνος ο Άγιος Ελευθέριος ήδη από τη νεαρή ηλικία του επέλεξε να απαλλαγεί από τα δεσμά του κόσμου αυτού και να προσκολληθεί στον ελευθερόσαντα Αυτόν Ιησού Χριστό για να ζήσει την ελευθερία του Χριστού.
Σε άλλο σημείο ο Επίσκοπος θεσπιών συμπλήρωσε ότι “μια ελευθερία η οποία μας καταξιώνει σαν πρόσωπο, μια ελευθερία που μας απαλλάσσει από τα δεσμά του κόσμου αυτού, μια ελευθερία που καθιστά τον άνθρωπο Άγιο όπως Άγιος έγινε αυτός ο μεγάλος Ιεράρχης ο Ελευθέριος. Έγινε Άγιος γιατί ακριβώς ελευθερώθηκε, αγάπησε τον Χριστό και ομολόγησε τον Κύριο μας και Θεό μας σαν τον μοναδικό Κύριο στον οποίο σκύβουμε την κεφαλή μας όχι να υποδολοθούμε αλλά ελεύθερα να ζητήσουμε τις ευλογίες Του.”
Με την ολοκλήρωση της λιτάνευσης ο Θεοφιλέστατος, αφού μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς και τον πιστό λαό για την συμμετοχή τους στην Ιερά Ακολουθία.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ιωάννης Λάμπρου ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο και όλους τους παρισταμένους κληρικούς και λαϊκούς που συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες, το Ένοπλο Στρατιωτικό Άγημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Αστυνομία, τη φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου, τους κατηχητές και κατηχήτριες και όσους διεκόνησαν για την πραγματοποίηση της φετινής πανηγύρεως.
Τέλος ακολούθησε ιερά παράκλησις προς τον Άγιο Ελευθέριο.




































