"Ουχί τυχαίως αλλά σκοπίμως επέλεξα απόψε στο πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστρου του Θαυματουργού ,ασκητού της Κύπρου ,να χειροθετήσω εις Μεγαλόσχημο Μοναχό, τον Προιστάμενο του Ανδρώου Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ του Φτερικουδίου, πάλαι ποτέ ελλαμψάσης επαρχίας Καλαμιθάσας, τον πατέρα Νεκτάριο.

Και τούτο διότι θέλω να τιμήσω, το όνομα, τους κόπους, τις θυσίες, τους πνευματικούς αγώνες του Αγίου Νεοφύτου, προσφέροντας του ακόμη ένα κληρονόμο της πνευματικής πατρότητος, του ασκητικού πνεύματος, της ταπεινώσεως των μοναχικών ταγμάτων των οποίων ο Άγιος Νεόφυτος υπήρξε αρχηγός, καθοδηγητής και πνευματικός ηγέτης.
Βλέπετε ο Άγιος Νεόφυτος υπήρξε ένας από τους λαμπρότερους πνευματικούς πατέρες καθηγουμένους της νήσου των Αγίων, της Κύπρου κατά το Μεσαίωνα.
Κι όχι μόνο επιδεξίως, διεύθυνε ως μία ευλογημένη πνευματική φιλαρμονική ορχήστρα τη Μονή του , η οποία πάντοτε κελαηδούσε πνευματικά και πρόσφερε την προσευχή και τις μεσιτείες προς τον Κύριο, αλλά υπήρξε και μεγάλος συγραφέας, πονημάτων πνευματικών, θεολογικών ,που αρδεύουν τις ψυχές των σημερινών πιστών , με το ύδωρ των ναματων της πίστεως, της υψηλής θεολογίας, με αποτέλεσμα να αποκαλείται από σύγχρονους θεολόγους σήμερα, ο Άγιος Νεόφυτος, ως ο Άγιος Χρυσόστομος του Μεσαίωνα.
Βεβαίως Πανοσιολογιότατε, άγιε αδελφέ, δεν είναι μόνο για να τιμήσω τόσο εσένα και την αδελφότητα αλλά και τη γιορτή του Αγίου που θα σε κείρω σήμερα Μεγαλόσχημο Μοναχό, που είναι το τελευταίο και ύψιστο ενός Πνευματικού Πατέρα, το οποίο πρέπει να κατέχει, για να μπορεί να διευθύνει μια αδελφότητα και να την αναπτύξει ως πρέπει.
Όχι μόνο δι’αυτό αλλά δια να σου φορέσω ακόμη ένα σταυρό υπακοής , ταπείνωσης και διάκρισης.
Τα χαρίσματα που πρέπει να έχει ένας μελλοντικός Ηγούμενος μια Μονής που επανδρώνεται με νέους και που ήδη άρχισε να λειτουργεί και να προσφέρει ,τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και στην εν γένει Εκκλησία της Κύπρου, πάρα πολλά πνευματικά αγαθά.
Για να σε στερεώσω λοιπόν εις το διακόνημα του Προισταμένου και όταν ο Θεός ευλογήσει να σε χειροθετήσω και Ηγούμενο θα ήθελα να σε επιβαρύνω με τον πνευματικό σταυρό του Μεγαλόσχημου Μοναχού για να συνειδητοποιήσεις και να ζήσεις τις μυστικές χαρές εκείνες της μοναστικής πολιτείας ,μέσα από το κομποσχοίνι, την προσευχή, τη νηστεία μα προπαντός όπως είπα μέσα από την υπακοή στην Εκκλησία, την ταπείνωση και τη διάκριση.
Αυτά τα χαρίσματα που ανέβασσν τον Άγιο Νεόφυτο εις τους Ουρανούς της Αγιότητος και τον καταξίωσαν να ζει εαένως μαζί μας και να συμπαρίσταται σε κάθε Χριστιανό που επικαλείται το όνομα του, όπως τους καλούς Χριστιανούς αυτής της Ενορίας.
Εύχομαι στον σε λίγο χειροθετηθέντα Προιστάμενο της Ιεράς Ανδρώας Μονής του Οσίου Αββακούμ του Φτερικουδίου να είναι στερεωμένος , δυνατός , ισχυρός εν πνεύματι για να φέρει τα πνευματικά αγαθά και καρπούς που περιμένει η Εκκλησία από αυτόν.
Καλή δύναμη σε όλους . Έτη πολλά και ευλογημένα.”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.