Νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα επίσημα αποτέλεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από την Singular Logic, υπάρχει διαφορά άνω των 21 μονάδων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ενώ η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη δεν θα μπουν στη Βουλή.
Δείτε ποιοι βουλευτές εκλέγονται σε Επικράτεια και Περιφέρειες
Με ενσωματωμένο το 93% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και συμμετοχή 60,37% επί των 8.850.351 εγεγραμμένων, με ποσοστό λευκών – άκυρων 2,59% και 15,90% εκτός Βουλής, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
ΝΔ: 40,80% και 145 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% και 72 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,57% και 41 έδρες
ΚΚΕ: 7,19% 26 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,46% 16 έδρες
Νίκη: 2,92%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,87%
ΜέΡΑ 25: 2,58%
Τσακαλώτος: Αύριο πιθανότατα η σύγκληση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι δεν ανακοινώθηκε πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, ωστόσο, αν «στοιχημάτιζε» θα έλεγε ότι θα γίνει αύριο.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας και σημείωσε ότι θα συζητηθεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διερευνητική εντολή και η στρατηγική του κόμματος ενόψει των επόμενων εκλογών.
tsakalotos_2
23:35
Ικανοποίηση σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελ. Λύση για τα εκλογικά αποτελέσματα
Την ικανοποίησή τους για τα ποσοστά που συγκέντρωσαν εκφράζουν οι επικεφαλής των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, μετά τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς όλα παρουσιάζουν αύξηση των ποσοστών και του αριθμού των εδρών τους.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για “αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης”.
Ευχαριστώντας τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι “αψήφησαν όσους ήθελαν ένα μικρό υποταγμένο ΠΑΣΟΚ”.
“Το λαογέννητο κίνημα ξαναέγινε πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό”, υποστήριξε ο ίδιος, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την επόμενη εκλογική μάχη “ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό”.
Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλά ποσοστά που κατέλαβε το κόμμα της Πειραιώς οφείλονται στο ότι έχει “χρυσό χορηγό τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι “το αποτέλεσμα είναι καρπός της πείρας που αποκτήθηκε το τελευταίο διάστημα”.
“Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές”, είπε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ υποστήριξε ότι οι σκέψεις για διενέργεια δεύτερων εκλογών έχουν ως επιδίωξη να “αλλοιώσουν τη βούληση του λαού”.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για “ήττα των εταιρειών δημοσκοπήσεων”, που, όπως είπε, υποεκτιμούσαν συστηματικά το ποσοστό του κόμματός του.
“Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι”, επισήμανε ο κ. Βελόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του διασφάλισε από 10 έδρες που κατείχε στις προηγούμενες εκλογές 16 έδρες με βάση το παρόν εκλογικό αποτέλεσμα.
23:30
Με το σκυλί του στο σκούτερ αποχώρησε ο Βαρουφάκης
23:28
Εκατοντάδες πολίτες «σταύρωσαν» τον Κατρούγκαλο!
«Σταυρωμένα» ψηφοδέλτια υπέρ του Γιώργου Κατρούγκαλου βγάζει η εκλογική κάλπη παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος καλούσε το προηγούμενο διάστημα τους ψηφοφόρους να μην τον στηρίξουν.
Στο 9% της καταμέτρησης των υποψηφίων ο κ. Κατρούγκαλος είχε ήδη συγκεντρώσει 284 «σταυρούς» που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο αριθμός θα είναι αρκετά αυξημένος.
Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών λίγες ημέρες πριν τις εκλογές προκάλεσαν πολιτική θύελλα με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.
Ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα ψηφοδέλτια κάτι ωστόσο που δεν ήταν τυπικά εφικτό καθώς οι συνδυασμοί είχαν λάβει έγκριση απο το εφετείο και τα ψηφοδέλτια είχαν τυπωθεί.
23:25
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Κυρ. Μητσοτάκη για νίκη στις βουλευτικές
Συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος έγραψε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον συνεχάρη για την νίκη του ιδίου και του κόμματος του στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.
23:17
Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 89,57% των εκλογικών τμημάτων
ΝΔ: 40,8
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07
ΠΑΣΟΚ: 11,59
ΚΚΕ: 7,18
Ελληνική Λύση: 4,46
ΝΙΚΗ: 2,92
Πλεύση Ελευθερίας: 2,85
ΜεΡΑ25: 2,57
23:16
Σε πανηγυρικό κλίμα οι δηλώσεις Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη
«Οι μεγάλοι νικητές είστε εσείς» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματός του, λέγοντας ότι κέρδισαν όλους όσοι ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ.
«Σήμερα έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να τελειώνουμε με τη διχόνοια. Έχουμε χρέος η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα».
Επίσης απηύθυνε κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους πολίτες, καθώς όπως είπε «είναι ο αυθεντικός αντίπαλος της ΝΔ».
«Σ αυτήν την επόμενη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Απ’ αυτά τα ιστορικά γραφεία, σήμερα ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι και στην επόμενη μάχη το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλος νικητής».
androulakis_xt
23:01
«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να λένε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα, παρά τη συντριπτική ήττα, όπως μετέδωσε η Ελένη Γκρήγκοβιτς.
Εξηγούν ότι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, είναι η στρατηγική του κόμματος και τι πήγε λάθος εκεί. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ηγεσία, ενώ εκκρεμεί και β γύρος εκλογών.
Ο πρόεδρος συνεχίζει κανονικά, λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.
Η σύσκεψη στελεχών υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται την ίδια ώρα. Στο γραφείο του στον 7ο είναι μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλωτος, οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλόγηρου ενώ λίγο μετά τις 22:00 έφτασε και η Έφη Αχτσιογλου.
22:57
Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Ηλιόπουλος από το στούντιο του ΣΚΑΪ
Εκνευρισμένος από το τηλεοπτικό πλατό του ΣΚΑΪ αποχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος αφότου ανέβηκε η ένταση μεταξύ του ίδιου και του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε.
«Επιτρέψτε μου να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ανασυγκροτήσει τον εαυτό του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τα προβλήματα θα παραμείνουν καθώς ο κόσμος που αύριο θα πάει στο σούπερ μάρκετ σα να έχει φάει ξύλο θα είναι και διάφοροι άλλοι ακόμα. Οι χιλιάδες άνθρωποι και μικροί επαγγελματίες που κινδυνεύουν να χάσουν δουλειά και σπίτι θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν. Με βάση αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τα αποτελέσματα και να ανασυγκροτήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ».
22:55
Κωνσταντοπούλου: «Πολύ σύντομα θα έχουμε Ζωή στη Βουλή»
Κάλεσμα σε «όλους τους νέους ανθρώπους να είναι κοντά μας» απηύθυνε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας ότι το μήνυμά τους πως «μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με αγάπη, χαμόγελο, πείσμα, επιμονή, είναι ένα μήνυμα πολύ ηχηρό» και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια ανάσα από τη Βουλή. Ό,τι και αν γίνει όμως, νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε Ζωή στη Βουλή».
Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη «συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «από εκεί ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα», η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «αυτό που εισπράττουμε είναι η πίστη του κόσμου ότι το υπόδειγμα της Πλεύσης Ελευθερίας είναι εκείνο που μπορεί να συγκροτήσει την πραγματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, την πραγματική φωνή των πολιτών, την πραγματική υπεράσπιση των πολιτών απέναντι σε εκείνα που κανένας δεν τους υπερασπίστηκε».
Δεσμεύτηκε δε προσωπικά, «κοιτώντας τους στα μάτια» ότι δεν θα προδώσει «κανέναν και καμία ποτέ» και ότι δεν θα κάνει «βήμα πίσω από τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας».




































