“Δεν λέω «Αντίο», αλλά μόνο «Εις το επανιδείν», γιατί η Ελλάδα θα μείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου”, ήταν τα λόγια του Rolandas Kačinskas, Πρέσβη της Λιθουανίας στην Ελλάδα του οποίου η θητεία του στην Ελλάδα ολοκληρώνεται.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι “γιορτάζοντας την 100η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Λιθουανίας- Ελλάδας το 2022, μπορούμε να πούμε ότι, σε όλη την ιστορία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ποτέ δεν ήταν τόσο έντονες όσο τώρα”.
“Είμαι ευγνώμων που είχα την ευθύνη και την τιμή να εκπροσωπώ τα συμφέροντα της Λιθουανίας στην Ελλάδα, μια χώρα με μακραίωνες παραδόσεις, μεγάλη επίδραση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και εξαιρετική ομορφιά, και να συμβάλω στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών”, είπε χαρακτηριστικά στο ευχαριστήριο μήνυμά του.

“Μαζί με την οικογένειά μου, απόλαυσα την κάθε στιγμή που πέρασα στην Ελλάδα και ένιωσα πόσο μεγάλο νόημα είχε η δουλειά μου στην Ελλάδα”, επεσήμανε.

“Φεύγω από την Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια εδώ με την ακόμη μεγαλύτερη πεποίθηση ότι, παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν πολύ περισσότερα κοινά από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά”, υπογράμμισε.

Λιθουανία και Ελλάδα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις σε πολυμερείς μορφές

“Όπως έδειξε η περίπτωση της αναγκαστικής προσγείωσης αεροπλάνου που πετούσε από την Αθήνα στο Βίλνιους, η έννοια της γεωγραφικής απόστασης είναι σχετική και δεν είναι η πιο σημαντική για τον καθορισμό της κατάστασης των διμερών σχέσεων, των προοπτικών ανάπτυξής τους και του περιεχομένου της διμερούς ημερήσιας διάταξης.

Στον σημερινό κόσμο, όπου η απόσταση μεταξύ δύο γεωγραφικών σημείων χωρίζει μόνο μια στιγμή (χωρίς αυτό να συγχέεται με τη ρωσική λέξη «Μιγκ», που επίσης σημαίνει «στιγμή», αλλά και το γνωστό τύπο ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, που υποχρέωσε το εν λόγω επιβατηγό αεροπλάνο σε αναγκαστική προσγείωση), η σχέση μεταξύ των κρατών καθορίζεται από κοινές προκλήσεις και μια κοινή προσέγγιση των μέσων, των τρόπων και των αξιών, με τη βοήθεια των οποίων επιδιώκουμε να επιτύχουμε, να αντιμετωπίσουμε ή να διαχειριστούμε τις εν λόγω προκλήσεις”, τόνισε.

“Ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Λιθουανία και η Ελλάδα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν πολλές από αυτές τις προκλήσεις σε πολυμερείς μορφές, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την καθιέρωση του διεθνούς δικαίου, τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και τη δημιουργία μιας σταθερής και ασφαλούς γειτονίας, την ανάπτυξη της δημοκρατίας. Ωστόσο, η διμερής συνεργασία δεν είναι λιγότερο σημαντική, καθώς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα είναι τελικά ισχυρές και αλληλέγγυες, εφόσον οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι ισχυρές και αλληλέγγυες”, πρόσθεσε.

Οι Έλληνες πολιτικοί που επισκέφθηκαν την Λιθουανία

“Ως εκ τούτου, όσον αφορά τις σχέσεις Λιθουανίας-Ελλάδας, χαίρομαι που βλέπω ότι αναπτύσσονται δυναμικά και παραγωγικά. Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ξεκίνησαν με το χαιρετισμό της Λιθουανίας προς την Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τον Ιούνιο, μετά από μεγάλο διάλειμμα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Λιθουανία. Λίγες εβδομάδες αργότερα επισκέφτηκε τη χώρα μας ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών. Στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και της Ελλάδας και σύντομα μια μεγάλη λιθουανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας, επισκέφθηκε την Αθήνα. Στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε λιθουανική επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα, καθώς επίσης και το Λιθουανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ και η επίσκεψη της Λιθουανής Υφυπουργού Οικονομικών και Καινοτομίας. Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στοχευμένη εκπαιδευτική επίσκεψη Ελλήνων ειδικών και η συμμετοχή τους στην εκδήλωση «Future of Democracy» στο Βίλνιους”, σημείωσε.

Επέτειος 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων
“Έτσι, γιορτάζοντας την 100η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Λιθουανίας- Ελλάδας το 2022, μπορούμε να πούμε ότι, σε όλη την ιστορία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ποτέ δεν ήταν τόσο έντονες όσο τώρα. Ελπίζω ότι η εργασία που κατέβαλε ολόκληρη η ομάδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Ελλάδα συνέβαλε επίσης στην εντατικοποίησή τους.

Από την άλλη, οι δυνατότητες των διμερών σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερες και σίγουρα δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως. Το αν θα εξαντληθούν θα εξαρτηθεί από αμοιβαίες προσπάθειες. Οι επισκέψεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για φέτος δείχνουν ότι οι σχέσεις Λιθουανίας- Ελλάδας θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Θα χαρώ να τις χαιρετήσω, τώρα πια από το Βίλνιους. Σύντομα… Και εν τω μεταξύ, δεν λέω «Αντίο», αλλά μόνο «Εις το επανιδείν», γιατί η Ελλάδα θα μείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου”, επεσήμανε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.