του Γιώργου Θεοχάρη

Η ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα του Αγίου Ιουλιανού στο Χομς οργάνωσε στην πόλη λιτανεία για τους μάρτυρες και αγνοούμενους του πολέμου.

Ο άγιος μάρτυρας Ιουλιανός είναι ο μεγάλος προστάτης της πόλης, καθώς στην ομώνυμη εκκλησία του υπάρχει ο αρχαίος μαρμάρινος τάφος του (φωτό), ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά προσκυνήματα της Συρίας.

Το Χομς (η αρχαία Έμεσα) είναι μία από τις συριακές πόλεις που έχουν υποφέρει περισσότερο από τον πόλεμο, καθώς ήταν η δεύτερη πόλη της Συρίας μετά την Ντεράα, όπου ξέσπασαν οι μεγάλες αναταραχές. Σύντομα η πόλη έγινε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών.
Η ορθόδοξη χριστιανική συνοικία βρέθηκε στο κέντρο αυτών των συγκρούσεων και καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Σχεδόν όλοι οι ορθόδοξοι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν.

Κατά την διάρκεια της κατοχής της συνοικίας από τους Ισλαμιστές αντάρτες, αυτοί προσπάθησαν να πυρπολήσουν τον ναό του Αγίου Ιουλιανού (φωτο), αφού πρώτα κατέστρεψαν τους χριστιανικούς τάφους που βρίσκονται δίπλα σε αυτόν.
Ευτυχώς ο τάφος του αγίου έμεινε εντελώς άθικτος, ενώ και οι καταστροφές από την φωτιά δεν ήταν ολοκληρωτικές.
Το διόροφο κτίριο όμως της ορθόδοξης Μητρόπολης της πόλης έπαθε σοβαρές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς.

Μετά την πλήρη επικράτηση του στρατού το 2014, πολλοί κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και ορθόδοξοι, επέστρεψαν στην κατεστραμμένη πόλη τους.
Ωστόσο υπάρχουν πολλές πληγές ακόμη που παραμένουν ανεπούλωτες, όπως η ύπαρξη εκατοντάδων αγνοουμένων νέων της πόλης, στην πλειονότητά τους αλεβήδων, που είχαν απαχθεί από τους Ισλαμιστές, καθώς και οι συνεχιζόμενες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους στις συνοικίες των Αλεβητών, που μέχρι τώρα έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες του πολέμου, η παρουσία του αγίου Ιουλιανού είναι ένας ήλιος ελπίδας και παρηγοριάς για τους ορθοδόξους της πόλης, που πιστεύουν ότι ο άγιος θα βοηθήση να επιστρέψει ξανά στις παλιές ειρηνικές ημέρες της, με την ζωντανή και ακμαία ορθόδοξη χριστιανική της κοινότητα.

0502leit (1).jpg

0502leit (2).jpg

0502leit (3).jpg

0502leit (4).jpg

0502leit (5).JPG

0502leit (6).JPG

0502leit (7).JPG

0502leit (8).JPG

0502leit (9).JPG

0502leit (10).JPG

0502leit (11).JPG

 

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.