Συνεχίζονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.
Τριανδρία, Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε το πρωί, ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.
Τον Παναγιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ο Προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ιωαννίδης, καθώς και πλειάδα ιερέων και διακώνων.
Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Τριανδρίας και της Θεσσαλονίκης γενικότερα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσέτρεξαν στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για να λάβουν την χάρη του Αγίου, να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στον Άγιο να γιατρέψει τις πληγές του σώματος και της ψυχής τους.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο προϊστάμενος του ναού π. Ιγνάτιος, καλωσόρισε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο, όπου προΐστατο στις ακολουθίες της πανηγύρεως, πρώτη φορά μετά την ενθρόνιση του, σαν πατέρας και ποιμένας.
Από την μεριά του ο Παναγιώτατος, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του ναού, τους εφημερίους, τους παρόντες ιερείς και διακόνους, τους ιεροψάλτες, το εκκλησίασμα και όλους τους ανθρώπους που διακονήσαν για να πραγματοποιηθεί και η φετινή πανήγυρη του Αγίου.
Η Τριανδρία αποτελεί πλέον μία από τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι σημειολογικά ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός που γεννήθηκε από το καθεστώς της Κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εξ ου και η ονομασία της, η οποία οφείλεται στην τριανδρία του κινήματος, δηλαδή στα μέλη της προσωρινής κυβερνήσεως (Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτης και Παναγιώτης Δαγκλής).
Σύντομα το «Προάστειον Τριανδρίας» απέκτησε και την εκκλησία του, τον Άγιο Σπυρίδωνα, του οποίου η ιστορία αναδεικνύει και το φιλόθρησκο των κατοίκων του. Πριν καλά καλά αποκτήσουν τα απαραίτητα, με την αρωγή επιφανών γυναικών της Θεσσαλονίκης, φρόντισαν να αποκτήσουν τον ευκτήριο οίκο τους, έστω την πρώτη πρόχειρη κατασκευή, τον Απρίλιο 1918.
Το όνομα Άγιος Σπυρίδων επελέγη προς τιμήν του αρμοδίου υπουργού, συμβούλου όπως ονομαζόταν τότε, Σπ. Σίμου, ο οποίος είχε την ευθύνη και την εποπτεία για την ανέγερση του Συνοικισμού.